Vriend treedt in voetsporen Davis

Ook talentvolle ploeggenote Lotte van Beek beleeft 'superweekeinde' in Heerenveen

Het schaatsteam van trainer Jan van Veen zit nog altijd zonder sponsor, maar de prestaties van de ploeg geven alle aanleiding voor geldschieters om in te stappen. Afgelopen weekeinde ontbolsterden tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen de carrières van Lotte van Beek en Maurice Vriend. De twee jonge schaatsers maakten in Heerenveen op ondubbelzinnige wijze duidelijk dat een nieuwe generatie klaarstaat om ook in de toekomst de schaatssport oranje te kleuren. Vooral Vriend maakte indruk door in zijn eerste internationale wedstrijd direct goud te winnen op de 1500 meter.

De twintigjarige Vriend trad daarmee in de voetsporen van Shani Davis, die in Heerenveen ontbrak door een spierblessure. De Amerikaan won in november 2005 ook zijn eerste wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter. Vriend: "Ik ben echt verbaasd dat ik hier heb gewonnen. Enorm verbaasd. Dit had ik echt niet verwacht."

De manier waarop Vriend de concurrentie in Thialf voor schut zette was imposant. De Noord-Hollander had een persoonlijk record op de schaatsmijl van 1.47,66 en haalde daar in zijn winnende race liefst anderhalve seconde van af (1.46,13). Volgens coach Van Veen had hij de afgelopen week een beetje gesleuteld aan de techniek van zijn pupil. Vorige week tijdens de NK afstanden won Vriend al brons op de 1500 meter. Van Veen: "Maar daar maakte hij nog zo veel fouten. Hij miste daar van alles en stond in de bochten nog op zijn kop. Daar heb ik hem deze week op gewezen, met dit als resultaat."

Ook Lotte van Beek liet in Heerenveen zien dat haar vrijage met de Nederlandse top, eveneens tijdens de NK, geen uitschieter was. De twintigjarige schaatsster verbeterde zich tijdens de wereldbekerwedstrijd opnieuw spectaculair. Op zowel de 1000 als 1500 meter reed ze een nieuw persoonlijk record. Met haar tijden (respectievelijk 1.15,83 en 1.57,42) won ze twee bronzen medailles.

Van Beek: "Het was echt een superweekeinde. Ik heb een geweldige zomer gehad en voel me weer zoals ik me voelde in 2010, toen alles vanzelf leek te gaan en ik wereldkampioen allround werd bij de junioren. Maar dat het zo goed zou gaan had ik niet gedacht."

Beide schaatsers kwamen afgelopen zomer naar de ploeg van Van Veen. Van Beek meldde zich zelf. Vriend stond al langer op het verlanglijstje van de Friese coach. Vriend: "Ik wilde heel graag trainen in een team met daarin bewezen wereldtoppers als Marrit Leenstra en Koen Verweij." Van Beek: "Marrit en Verweij zijn de boegbeelden van de ploeg. Zij hebben ons meegetrokken in hun niveau. Dat ik nu heb gewonnen van Leenstra zegt me niet zo veel. We helpen elkaar en dat zullen we ook wel blijven doen."

Van Beek wilde graag bij Van Veen rijden, omdat ze baat denkt te hebben bij een ploeg waarin ook mannen rijden. Jongens, noemt ze de mannelijke schaatsers in het team. Ze had ook de mogelijkheid om bij Team Liga van coach Marianne Timmer te blijven, maar daarzag ze geen heil in. Vooral omdat ze niet langer in een pure vrouwenploeg wilde rijden.

Vriend vertelde gisteren dat hij geen andere keuze had. Als voormalig Europees juniorenkampioen skeeleren (op de puntenkoers) besloot hij zich drie seizoenen geleden te specialiseren in het schaatsen. Lachend: "Dat heeft dus wel goed uitgepakt."

Ondanks de succesvolle eerste weken van het seizoen wacht de ploeg van Van Veen nog altijd op het moment dat een geldschieter toezegt te willen investeren in het team. Mede daarom probeerde de coach van Vriend en Van Beek zijn schaatsers dit seizoen vroeg in vorm te krijgen. Van Veen: "Je weet dat het nu zal moeten gebeuren. Daar hebben we dus wel degelijk rekening mee gehouden. Nu moeten we het nog doen met spaargeld. Als we op trainingskamp willen moet iedereen dat zelf betalen." Vriend zei te hopen dat zijn gouden medaille een potentiële sponsor wellicht het laatste zetje heeft gegeven om te kiezen voor Team Van Veen. "Ik denk in ieder geval niet dat ik er slecht aan heb gedaan hier te winnen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden