Vriend en vijand veroordelen begroting Italië

Volgens de Italiaanse minister van financiën heeft Italië zijn zaakjes aardig op orde. Deze regering houdt zich aan alle beloftes die we zowel aan de kiezers als aan onze Europese partners hebben gedaan. De EU, maar ook veel vooraanstaande Italianen zijn sceptisch.

Pauline Valkenet

ROME - Giulio Tremonti verdedigde dinsdag in het parlement zijn begroting voor 2003. Die begroting voorziet in een besparing van 20 miljard euro, bedoeld om het begrotingstekort terug te dringen en zo de Euro-bondgenoten gerust te stellen. Tegelijkertijd komt de centrum-rechtse regering met een belastingverlaging ter waarde van ruim zeven miljard euro. Minder belastingen voor iedereen was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Berlusconi.

Hij is een stuk uitbundiger dan Tremonti: de Italianen zullen meer geld in hun zak hebben en zo de counsumptie en investeringen aanzwengelen. Ik ben optimistisch over onze economische toekomst.

Premier Berlusconi is bijna de enige die lachend naar zijn begroting en de economische toestand van het land kijkt. De rest van de EU zal niet echt blij zijn met de bevestiging van Tremonti dat het begrotingstekort in 2003 zal teruglopen tot 1,5 procent. Want eerder had de minister nog een tekort van 0,8 voorspeld. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zei deze week nog dat Italië een flinke waarschuwing verdient vanwege het almaar niet op orde brengen van de staatsfinanciën.

Maar ook in Italië zelf wordt er stevige kritiek op de nieuwe begroting geleverd. Want de nood moet vooral verlicht worden door maatregelen die maar één keer geld opleveren. Een structurele aanpak van de problemen waar Italië mee kampt, ontbreekt. Zo hoopt de regering bijvoorbeeld acht miljard euro in de staatskas te pompen via een generaal pardon voor belastingontduikers. Mensen die jarenlang geen belasting hebben betaald, kunnen zo heel voordelig in het reine komen. Critici zeggen dat de maatregel niets doet om de wijdverbreide belastingontduiking -een nationale sport in Italië- tegen te gaan.

De regering zegt nog eens acht miljard binnen te halen door de regionale en provinciale overheden zuiniger om te laten springen het hun geld. Berlusconi zweert dat het niet gaat om bezuinigingen. Maar geld over de balk smijten is er niet meer bij aldus de premier. Een personeelsstop wordt sterk aangeraden. Maar ook dat is een maatregel die alleen een kortetermijneffect heeft.

Datzelfde geldt voor de vier miljard die de regering wil verdienen met de verkoop van allerlei staatsbezit als oude kazernes, stranden en eilanden. Er is vooral veel kritiek op het feit dat deze begroting niets doet aan dat enorme Italiaanse probleem: de pensioenvoorziening. Het land is sterk vergrijst, mensen gaan relatief vroeg met pensioen en de pensioenfondsen hebben nauwelijks geld in hun spaarpot. Antonio D'Amato, voorzitter van ondernemersbond Confindustria en een natuurlijke bondgenoot van Berlusconi, is dan ook teleurgesteld. Ik zie in deze begroting veel schaduwen en weinig lichtpuntjes.

Commentatoren wijzen erop dat het voor de regering juist nu een uitgelezen kans zou zijn geweest om het pensioenprobleem te lijf te gaan. Centrum-rechts heeft een solide meerderheid in het parlement en landelijke verkiezingen zijn nog heel ver weg. De premier geeft toe dat de kwestie nijpend is: ,,Gelukkig worden we steeds ouder, maar het is niet juist dat een burger dertig jaar steunt op de schouders van jonge medeburgers.'' Hij voegt eraan toe dat de Europese Unie bezig ismet het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar noch hij noch Tremonti heeft het kennelijk aangedurfd om de impopulaire maatregel in de begroting op te nemen.

La Finanziaria wordt dan ook door vriend en vijand onderuit gehaald. Pierluigi Bersani, economische specialist van de grootse oppositiepartij Linkse Democraten, zegt het zo: met deze begroting wordt het stof onder het tapijt verstopt. Over een jaar zullen we nog dieper in de ellende zitten. Ex-minister van financiën Vincenzo Visco heeft vooral moeite met het optimisme van deze regering: ,,Tremonti heeft het over een economische groei in 2003 van 2,3 procent. Maar waar is dat op gebaseerd? Deze regering bestaat uit pokerspelers die gokken op een economische opleving die er niet is.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden