Vriend en vijand van Maduro weer massaal de straat op

Opnieuw doden bij betogingen in Venezuela

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

"Venezuela is geen Oekraïne. Ik accepteer niet dat fascisten hier de boel overnemen." Dat zei de first lady van Venezuela, Cilia Flores, dit weekend in reactie op het aanhoudende geweld in het land.

Opnieuw betoogden zowel voor- als tegenstanders van president Nicolás Maduro massaal. En opnieuw vielen daarbij doden. Tienduizenden tegenstanders van Maduro verzamelden zich dit weekend in de straten van Caracas nadat een 23-jarige studente in het ziekenhuis overleed aan haar verwondingen. Zij was woensdag op weg naar huis toen ze een groep studenten gadesloeg die een straat in Caracas barricadeerden. Een van de rubberkogels die de politie op hen afvuurde trof haar recht in het gezicht.

De oppositie - die voornamelijk bestaat uit studenten - is woedend over de acht doden die al zijn gevallen bij de demonstraties. "Wij zijn voor vreedzaam protest, we keren ons tegen alle vormen van geweld", aldus student Juan Perez (25) dit weekend.

Al een aantal weken protesteren aanhangers van oppositieleider Leopoldo Lopez tegen het regime van Maduro die Hugo Chávez vorig jaar opvolgde. Ze zijn boos over de torenhoge inflatie waardoor eten onbetaalbaar wordt. Ook maken ze zich zorgen over de toegenomen criminaliteit.

Maar volgens Maduro maken de demonstraties onderdeel uit van een tegen hem gericht complot. Hij beschuldigt Lopez ervan met hulp van de Verenigde Staten een coup te willen plegen om zo de zeggenschap te krijgen over de olievoorraden. Daarom zette hij vorige week Amerikaans ambassadepersoneel het land uit, net als journalisten van CNN. Bovendien liet hij Lopez opsluiten.

Inmiddels zegt Maduro wel bereid te zijn in gesprek te blijven met de VS. Hij nodigde president Obama vrijdag uit om de problemen tussen beide landen op te lossen. "Dat zal moeilijk en complex zijn, maar laten we praten", zo liet Maduro in een persconferentie weten.

Dit weekend gingen ook tienduizenden aanhangers van Maduro de straat op in de hoofdstad en andere steden. In dat opzicht hoeft de first lady nog niet te vrezen voor een Oekraïne-scenario.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden