Vreugdedans in VS: Susan aan 't stuur

Er is een golf van opwinding over het Amerikaanse ict-landschap gespoeld. En zoals vaak bij grote golven: de rest van de wereld krijgt er ook wat van mee. Susan Crawford leidt het FCC-team.

'Freaking awesome news', op z'n Hollands: giganieuws om kippenvel van te krijgen. Onder die titel lieten veel Amerikaanse ict-toppers elkaar de afgelopen 24 uur weten dat ene Susan Crawford samen ene Kevin Werbach het team gaat leiden dat voor Obama een nieuwe marsroute voor de Federal Communications Commission (FCC) moet opstellen. De FCC is, oneerbiedig gezegd, een soort telecomwaakhond als de Nederlandse Opta, maar dan met meer bevoegdheden en voor een iets grotere telecommarkt.

De VS zijn nog altijd de leidende telecomnatie. Althans, zo willen de Amerikanen dat zelf graag nog zien. Maar de afgelopen jaren is er wel wat misgegaan. In de statistieken voor snel internet, toch een vooral Amerikaanse uitvinding, zijn ze bijvoorbeeld slechts een middenmoter. Crawford had daar eerder dit jaar al zware kritiek op en Obama wil er nu met behulp van 17 miljard dollar wat aan gaan doen. En dan heeft hij ook nog Crawford en Werbach benoemd om aan te geven hoe dat wettelijk allemaal in goede banen kan worden geleid.

Vooral Susan Crawford kan op ontzettend veel sympathie en respect rekenen bij Amerikaanse ict- en telecomdeskundigen. Ze is professor aan de Universiteit van Michigan met specialisate communicatie- en internetwetgeving. Wie haar visies wil leren kennen kan al jaren op haar blog terecht of kan even kijken bij OneWebDay, waar zij de oprichtster van is. Kevin Werbach is in het wereldje ook allesbehalve een onbekende. Hij is onder meer professor Rechten en Zakelijke Ethiek aan de Universiteit van Pennsylvania.

Beiden zijn grote voorstanders van wat technisch neutrale netwerken heten. Telecomnetwerken moeten in hun ogen open netwerken zijn waartoe iedereen onder gelijke voorwaarden toegang krijgt. Zeg maar zoals openbare wegen. Het is een model dat bijvoorbeeld Amsterdam nadrukkelijk tracht te realiseren met het nieuwe glasvezelnetwerk. Veel telecombedrijven, met name Amerikaanse, en in Amsterdam bijvoorbeeld UPC, willen juist dat zij zelf kunnen bepalen wie tegen welke prijs op hun elektronische snelweg mag voortrazen.

De keuze van Crawford en Werbach zal het politieke gevecht tussen openbare snelwegen en privé-landweggetjes ongetwijfeld in het voordeel van de eerste doen doorslaan. Dat heeft niet alleen consequenties voor de VS, maar zal ook een grote steun in de rug zijn voor Europese gelijkdenkenden, zoals in Amsterdam. Niet gek dus dat ook een door mij altijd zeer gewaardeerde blogger in Londen, James Enck, op zijn Eurotelcoblog juicht, en dat bijvoorbeeld ook het Britse The Register er uitgebreid aandacht aan besteedt.

Er zijn slechtere dagen geweest in de historie van ict en telecom.

Lees hier alle posts van Internet 3.0

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden