Vreugde en Verdriet kunnen niet zonder elkaar

Inside Out / Binnenstebuiten

Regie: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen

Met de stemmen van Amy Poehler, Phyllis Smith, Diane Lane

****

Het verhaal van 'Inside Out' zou je makkelijk kunnen samenvatten als: elfjarig meisje verhuist van de Midwest naar San Francisco en heeft het daar moeilijk mee. Maar de titel, in het Nederlands, luidt niet voor niets 'Binnenstebuiten': we volgen niet zozeer de jonge Riley, maar de emoties die al vanaf dag één in haar hoofd en hart huizen. Vreugde, Angst, Verdriet, Woede, Afkeer, ze zitten in de regiekamer van haar ziel en verdringen zich voor het mengpaneel van haar psyche. Uiteraard hebben allen het beste voor met het meisje, dat na zorgeloze jaren op het platteland, met ijshockey en een achtertuin, verhuist naar een stadse omgeving waar iedereen veganist lijkt te zijn en een tatoeage heeft.

Animatiestudio Pixar heeft met films als 'Toy Story', 'Cars', 'Wall-E' en 'Luxo Jr.' een fraai oeuvre opgebouwd van animistische verhalen rond objecten met een ziel: speelgoed, auto's, robots en een bureaulampje. De essentie, dat wat zich daar binnen afspeelt aan tegenstrijdige gevoelens, wordt nu verbeeld in deze kleurrijke, intelligente zomerblockbuster.

Riley's belangrijkste emotie is Vreugde, gepersonifieerd door een blauwharig, springerig dametje dat van alles de lol inziet, en haar uiterste best doet alleen fijne momenten naar het langetermijngeheugen te promoveren. Maar met de verhuizing grijpt Verdriet, een sombere verschijning in coltrui, haar kans. Is dat erg? Samen beginnen ze aan een missie diep in de krochten van Riley's brein.

Voor jonge kijkers is het avontuur dat volgt misschien wat abstract, maar voor jongeren en volwassenen is de rivaliteit tussen de verbeten optimist en haar zwaarmoediger tegenpool een plezier om naar te kijken, en een aardige introductie op psychologische basisbegrippen. 'Persoonlijkheidseilanden' als familie, vriendschap, eerlijkheid kunnen floreren, kapotgaan én herstellen. Ook mooi: een geestige scène waarin een stel opruimers het volgestouwde geheugen een beetje leger probeert te maken. Vier jaar pianoles, lang geleden? Hup, weg ermee. Alle namen van Amerikaanse presidenten? 'Washington, Lincoln, en die dikke, dat is genoeg hoor.' Fantastisch om aan terug te denken, iedere volgende keer dat je niet op een naam of melodietje kunt komen.

Wel zou je de makers voor de voeten kunnen werpen dat de film zo vol is, een volle ADHD-trip met bonte personages, bijfiguren, rappe teksten en drukke overgangen. Dat Vreugde en Verdriet tijdens hun zwerftocht door een 'decontructie-fase' gaan en veranderen in Picasso-figuren en tweedimensionale vormen, het wordt op een gegeven moment net teveel.

En toch biedt 'Inside Out' een wijze les over de balanceeract die het emotionele leven is. Pijn en vrolijkheid zijn meer dan tegenpolen: ze kunnen niet zonder elkaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden