Vreugde en verdriet bij sportbonden

Geen geld meer voor volleybal- en waterpolomannen, wel steun voor de vrouwen

Badminton
Status:Investeringsplan afgewezen

Voorzitter Clemens Wortel, Badminton Nederland:

"We hebben met verbijstering kennisgenomen van het besluit. Dit valt rauw op mijn dak. NOC-NSF ziet te weinig perspectief in de prestatieontwikkeling in de komende acht jaar. Hiermee wordt een streep gezet door ons topbadmintonbeleid. Sinds de introductie van badminton tijdens de Olympische Spelen in 1992 hebben we veel sporters afgevaardigd met vele kwartfinaleplaatsen en een zilveren medaille in 2004 (Mia Audina) als hoogtepunt. We geloven in onze eigen plannen en gaan met grote passie verder."

Volleybal
Status:Alleen nog geld voor de vrouwen

Directeur Michel Everaert, Nevobo:

"Een onbegrijpelijk besluit. Het Nederlandse mannenvolleybal heeft te veel betekend om daar zomaar de stekker uit te trekken. Dit is heel teleurstellend. We hebben het team ernstig verjongd en behoren nu weer bij beste 16 landen van de wereld in een sport die mondiaal behoorlijk groot is. In de afgelopen 30 jaar heeft Nederland 20 jaar bij de wereldtop gezeten. De laatste jaren waren wat minder, maar juist nu begint het mannenteam zich op te richten. Dit besluit werkt heel demotiverend, maar we zullen alles in het werk stellen om het programma voort te zetten. We moeten gaan bewijzen dat ons mannenteam ook weer kan meespelen op hoog niveau."

Paardensport
Status:Investeringsplan deels goedgekeurd

Technisch directeur Maarten van der Heijden, Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie:

"Iets minder dan verwacht en dan we hadden aangevraagd bij NOC-NSF. Onze aanvraag is zeer serieus bekeken. We voldoen dan ook ruimschoots aan de criteria. Ik ben zeker niet ontevreden. We kunnen nu verder gaan professionaliseren in de Olympische en Paralympische disciplines. Deze uitkomst heeft positieve consequenties voor onze topsportprogramma's voor de komende jaren."

Roeien
Status:Investeringsplan goedgekeurd

Woordvoerder Ronald Kooren, Koninklijke Nederlandsche Roeibond:

"De roeibond wil, in samenwerking met NOC-NSF, de komende vier jaar het Nederlandse roeien laten groeien naar een plek in de mondiale top-5. De NOC-NSF en KNRB hebben Joop Alberda tijdelijk aangesteld als topsportadviseur om die topsportambitie mede vorm te geven. De komende tijd gebruikt de KNRB om te bekijken wat de voorlopige toekenning van NOC-NSF, en de uitkomsten van het adviestraject, in detail betekenen voor het realiseren van de top-5 ambitie van het Nederlandse toproeien."

Korfbal
Status:investeringsplan goedgekeurd

Persvoorlichtster Inge Privé, Koninklijk Nederlands Korfbalverbond:

"Het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) is verheugd met de goedkeuring van haar investeringsplan door NOC-NSF. Dit bevestigt de status van topsport die korfbal heeft bemachtigd. De toegekende gelden betekenen een verhoging van dertig procent ten opzichte van de vorige vier jaar! Om de doelstelling uit het beleidsplan 'Korfbal naar een Olympisch niveau' te realiseren, zal het korfbalverbond nog extra middelen moeten genereren. Op basis van deze erkenning door NOC-NSF ziet het KNKV de toekomst van korfbal als internationale topsport rooskleurig tegemoet."

Zwemmen
Status:Zwemmers en waterpolosters krijgen meer geld. Waterpolomannen, synchroonzwemmen en schoonspringen verliezen ondersteuning

Jan Kossen, directeur KNZB:

"We zullen dit geld vooral gaan steken in de instroom van talenten. We willen dat geen enkel toptalent door de mazen van het net glipt", aldus directeur Jan Kossen in een reactie. "Het betekent in onze structuur dat we vooral gaan inzetten in de regionale talentcentra, waarvan er straks 15 zullen zijn." Kossen voegde er wel aan toe dat er ook treurende gezichten zijn bij de bond. "De fulltime programma's van synchroonzwemmen, schoonspringen en mannenwaterpolo krijgen geen geld meer van NOC-NSF. Dat doet wel pijn."

Judo
Status:De sport krijgt 25 procent meer te besteden

Persvoorlichter Wouter Koeman, Judo Bond Nederland:

"De JBN streeft naar een positie bij de beste acht judolanden ter wereld en drie medailles bij de Olympische Spelen. Om deze ambitie waar te kunnen maken is meer ondersteuning noodzakelijk dan nu is toegekend. Er wacht de judosport dus een levensgrote uitdaging om onze ambitie waar te maken."

Atletiek
Status:Geld voor een beperkt aantal disciplines

Interim-directeur John Bos van de Atletiekunie:

"Dit is geen goed nieuws voor de atletiek. We zijn echt teleurgesteld. Het noodzaakt ons de ambities bij te stellen. Voor meer dan de helft van onze bestaande topsportprogramma's wordt de financiering teruggedraaid. We waren zo goed onderweg, de impact is groot. Dit heeft ook gevolgen voor de aanloop naar de EK 2016 in Amsterdam."

Rugby
Status:Meer geld voor zeventallen vrouwen

Technisch directeur Krijn de Sutter, Nederlandse Rugby Bond:

"Ik kijk er naar uit om met NOC-NSF de Olympische ambitie invulling te geven. Aan de andere kant realiseer ik mij dat er binnen de andere topsportprogramma's nu scherpe keuzes gemaakt moeten worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden