Vrees voor honderden doden op zee

Italië wil de banden tussen hulporganisaties en mensensmokkelaars onderzoeken. Ngo's: 'Wij hebben geen contact met smokkelaars'.

PIETERNEL GRUPPEN en REDACTIE BUITENLAND

"Het is heel druk geweest afgelopen dagen", verzucht Ellen van der Velden van Artsen zonder Grenzen (AzG) telefonisch vanuit Tunis. Van der Velden coördineert vanuit de Tunesische hoofdstad de missie van AzG, die op dit moment met twee schepen in het gebied actief is.

"We zien de laatste paar dagen veel boten vertrekken. Ons schip Aquarius heeft deze week al zo'n 950 mensen van zee opgepikt." Het andere schip dat deel uitmaakt van de missie, de Prudence, is intussen met vijf doden aan boord op weg naar Italië. Het schip heeft de doden overgenomen van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, omdat het betere koelfaciliteiten aan boord heeft.

Proactiva zei gisteren te vrezen dat honderden mensen op weg naar Europa zijn verdronken. Bij de vijf gevonden lichamen ontdekten de hulpverleners twee rubberboten waarop mensensmokkelaars doorgaans minstens honderd mensen plaatsen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zouden al ruim 20.000 mensen dit jaar Italië hebben bereikt, 559 zijn onderweg verdronken. De laatste ramp is nog niet in de cijfers verwerkt. "Voor het eerst hebben we ook in de winter door moeten werken", zegt Van der Velden.

Terwijl hulpverleners overuren draaien, kondigde de Italiaanse justitie een onderzoek aan naar de werkwijze van hulporganisaties op de Middellandse Zee. De openbaar aanklager in het Siciliaanse Catania, Carmelo Zuccaro, suggereerde dat Libische mensensmokkelaars soms rechtstreeks contact zoeken met hulporganisaties die voor de kust patrouilleren.

"Ik ben ervan overtuigd dat het niet altijd het commandocentrum van de kustwacht is die de ngo's belt", aldus Zuccaro. De rechtbank van Catania heeft ook al een werkgroep ingesteld die naar mogelijke financiële banden tussen smokkelaars en ngo's gaat kijken.

Van der Velden verwerpt de beschuldiging ten stelligste. "Wij hebben op geen enkele manier contact met mensensmokkelaars." Ze benadrukt dat haar organisatie niet door de Italiaanse justitie is benaderd. "Ik heb begrepen dat ze het onderzoek vooral willen richten op nieuwe ngo's."

Merijn Noppers van Stichting Bootvluchteling, die in het najaar deelnam aan een reddingsmissie, begrijpt niet waar de Italiaanse justitie haar beschuldigingen op baseert. "Ik kan natuurlijk alleen voor mijn eigen organisatie spreken. Wij hebben een satelliettelefoon aan boord voor noodgevallen. Ik ken daar het nummer niet eens van, laat staan de mensensmokkelaars of de vluchtelingen op de boten. En wat betreft onze financiering: die komt van kleine donoren en zeker niet van mensensmokkelaars."

Beide organisaties zeggen zich keurig aan de regels te houden en die zijn volgens Van der Velden glashelder. "De maritieme wet eist dat een boot die in de buurt is van een schip in de problemen assistentie moet verlenen."

Dat kunnen allerlei soorten schepen zijn. In de Middellandse Zee patrouilleren op dit moment bijvoorbeeld boten van de EU-operatie Sophia, commerciële vrachtschepen, en dus ook schepen van diverse hulporganisaties. Die blijven zoals afgesproken buiten de Libische wateren.

Vanuit het MRCC, het Maritime Rescue and Coordination Centre in Rome, wordt contact gezocht met de boot die het dichtstbij is om hulp te verlenen als er een noodsituatie is gemeld. Soms zijn er geen andere schepen in de buurt en komt de hulp te laat, zoals deze week gebeurde.

Onderling onderhouden de hulporganisaties ook contact, zegt Noppers van Stichting Bootvluchteling. "We hebben een whatsappgroep met verschillende ngo's. We kunnen dan onderling vragen of een andere hulporganisatie even kan bijspringen."

Tussen de schepen onderling, van welke organisatie of bedrijf dan ook, en met de Italiaanse kustwacht en het coördinatiecentrum in Rome, wordt voortdurend afgestemd, zegt Noppers. "Zonder inmenging van mensensmokkelaars", benadrukt hij nog maar eens.

undefined

Ook boot gezonken in Egeïsche Zee: 11 doden

In de Egeïsche Zee zijn gisteren elf Syriërs verdronken nadat hun rubberboot was gekapseisd. Dat heeft de Turkse kustwacht gemeld. Onder de doden waren vijf kinderen. Er zouden 22 mensen aan boord zijn geweest. De andere opvarenden zijn gered, maar de toestand van een van hen, een baby, is nog kritiek.

De boot was vanuit Turkije op weg naar Griekenland. De lichamen spoelden aan op de kust van de badplaats Kusadasi. In die stad werden twee mensensmokkelaars gearresteerd die ervan verdacht worden de overtocht te hebben georganiseerd. Het is het eerste incident sinds maanden op de Egeïsche Zee. Door de EU-Turkijedeal, die een jaar geleden werd gesloten, is het aantal mensen dat de oversteek naar Griekenland maakt, drastisch gedaald.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden