Vrees voor geweld bij verkiezingen Macedonië

Ruim 800 waarnemers van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, maken de komende weken hun opwachting in Macedonië. Voor de verkiezingen in het Balkanland, die op 15 september op de agenda staan, heeft de organisatie zijn grootste waarnemersmissie ooit gepland.

redactie buitenland

Hoewel officiële woordvoerders keer op keer benadrukken geen reden te hebben ongerust te zijn, is binnenkamers de angst groot dat het opnieuw tot geweld komt tussen Slavische en Albanese Macedoniërs. Om de waarnemers te beschermen wordt de Navo-missie die al in het land is gestationeerd tijdelijk uitgebreid, ondermeer met Nederlandse militairen.

Het begin van de verkiezingscampagne, donderdag, gaf weinig reden tot optimisme. Bij tenminste twee incidenten raakten drie mensen gewond. De verkiezingen vormen onderdeel van het Akkoord van Ohrid, dat zo'n jaar geleden een eind maakte aan de strijd tussen Macedonische veiligheidstroepen en de Albanese rebellen van het UCK. In ruil voor de inlevering van wapens kregen de Albanezen meer rechten. Hun aandeel in openbaar bestuur, politie en leger werd vergroot, het Albanees werd de tweede taal in diverse gebieden.

Sinds die tijd is het op het oog redelijk rustig in de ex-Joegoslavische deelrepubliek, maar onder de oppervlakte smeult het. Af en toe zijn er incidenten en met enige regelmaat maakt de Macedonische premier Ljupco Georgievski melding van het bestaan van paramilitaire Albanese groeperingen, die het vredesproces zouden willen ondermijnen.

Dat is deels tactiek om de bevolking (dat wil zeggen het Slavische deel) duidelijk te maken dat de dreiging nog niet voorbij is. Anderzijds lijken zijn beschuldigingen niet uitsluitend handige verzinsels. Begin deze week arresteerde Kfor, de internationale vredesmacht in het naburige Kosovo, zes Albanezen die ervan beschuldigd worden plannen te hebben om de oorlog in Macedonië weer te laten oplaaien. Onder hen was Nevzat Halili. Begin jaren negentig speelde hij een prominente rol op het Macedonische politieke toneel als leider van de Partij van Democratie en Welvaart.

Volgens Georgievski is hij inmiddels leider van het Republikeinse Leger van Ilirida, een obscure guerrillagroep. Onder Slavische Macedoniërs was de vreugde over de arrestatie van Halili dan ook voorspelbaar groot. Volgens president Boris Trajkovski is door de Kfor-actie de 'kans op destabilisatie van Macedonië en de regio' sterk verminderd.

Kfor zelf noemde de arrestaties onderdeel van een 'harde actie tegen Albanese hardliners in de regio'. Vrijwel tegelijkertijd werden ook Rrustem Mustafa, alias Remi, ex-commandant van het officieel opgeheven UCK in Kosovo, en twee Albanezen uit de zogenaamde Presevo-vallei, in het zuiden van de Servië, opgepakt.

De aanhoudingen leidden tot de nodige onrust: tijdens demonstraties kwam het tot botsingen tussen militairen van Kfor en Albanese demonstranten. Bij het hoofdkwartier van de vredesmacht kwam gisteren zelfs 'een dreigement' binnen, aldus een woordvoerder. Wat die inhield, wilde hij niet zeggen, maar gevolg is wel dat Kfor-soldaten vanaf nu op allerlei plekken een helm en een kogelvrij vest moeten dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden