Update

Vrees voor duizenden slachtoffers na aardbeving en tsunami op Sulawesi

Inwoners bekijken de schade in Palu, waar onder andere een winkelcentrum instortte. Beeld AP
Inwoners bekijken de schade in Palu, waar onder andere een winkelcentrum instortte.Beeld AP

Het aantal doden dat is gevallen bij een aardbeving en een vloedgolf in het noordwesten van het Indonesische eiland Sulawesi is tot boven de achthonderd gestegen. Vice-president Jusuf Kalla zei dat er mogelijk zelfs duizenden doden te betreuren zijn.

Redactie

De autoriteiten melden dat er al 832 doden zijn geteld. Het getal is slechts voorlopig, want er zijn veel meer slachtoffers dan tot nu toe bekend. Ze verwachten een snelle toename als vandaag contact wordt gemaakt met afgelegen gebieden.

Volgens de Indonesische nieuwssite Kumparan is het aantal dodelijke slachtoffers inmiddels gestegen tot 1203. Dat getal is echter nog niet bevestigd door de autoriteiten. De site zegt zich te baseren op informatie van de Indonesische nationale politie.

Buiten de zwaar getroffen stad Palu zijn nog geen slachtoffers geteld. Een ooggetuige langs de kust buiten de stad berichtte volgens de Jakarta Post dat "er overal lijken liggen" en dat alle bebouwing langs de kust is weggevaagd.

Provinciehoofdstad Palu is zwaar getroffen. Veel van de doden zijn gevallen op de stranden van Palu, waar juist een groot festival plaatsvond. Er zouden meer dan 540 gewonden zijn geteld, terwijl nog tientallen mensen vastzitten onder het puin van huizen, hotels en winkelcentra.

Circa dertig mensen zijn als vermist opgegeven, maar gevreesd wordt dat er nog veel meer slachtoffers zijn, ook langs de kusten buiten de stad. Er zijn voor zover nu bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Tentenopvang

"We hebben moeite om zwaar materieel in te zetten om slachtoffers te vinden onder het puin van gebouwen omdat veel van de wegen naar Palu-Stad beschadigd zijn", zei het hoofd van de rampenbestrijding Willem Rampangilei volgens nieuwssite Kompas. De landingsbaan van het vliegveld van Palu is beschadigd en alleen helikopters kunnen er landen. Meer dan 14.000 mensen in de stad zijn dakloos en worden opgevangen in tenten.

Er zijn nog altijd geen berichten uit Donggala, een stad waar zo'n driehonderdduizend mensen wonen en die als een van de eerste door de drie meter hoge vloedgolf moet zijn getroffen. Donggala ligt ook dichterbij het epicentrum van de aardbeving, die een kracht van 7.4 had.

Overlevenden van de aardbeving worden verzorgd in een ziekenhuis in Poso op het Indonesische eiland Sulawesi. Beeld AP
Overlevenden van de aardbeving worden verzorgd in een ziekenhuis in Poso op het Indonesische eiland Sulawesi.Beeld AP

Een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst, Sutopa Nugroho, zei volgens de Jakarta Globe, dat nog afgezien van de tsunami er door de beving ook honderden panden zijn verwoest, inclusief winkelcentra, een ziekenhuis en een hotel. Ook de muren van de gevangenis in de stad hebben het begeven en meer dan de helft van de 560 gevangenen is spoorloos verdwenen.

Communicatie

Hulp aan het door een aardbeving en een tsunami getroffen eiland is moeilijk door het wegvallen van communicatie. Indonesische media meldden dat de stroom is uitgevallen en de luchthaven van Palu zware schade heeft opgelopen door de beving.

De luchthaven is inmiddels wel heropend, zij het zonder verkeerstoren. De laatste man die daar werkte, de 21-jarige Anthonius Gunawan Agung, is volgens Indonesische media zaterdag aan zijn verwondingen bezweken. De verkeersleider wordt geroemd omdat hij op zijn post bleef toen de aardbeving begon. Hij wachtte met zijn vlucht uit het rammelende bouwwerk tot na de start van een vliegtuig, en sprong toen van vierhoog naar beneden.

In Donggala zijn gedetineerden in opstand gekomen omdat ze verlof eisten om mogelijk getroffen familie te traceren en te helpen. De gevangenisleiding weigerde dit, waarop rellen uitbraken. De gevangenen hebben vernielingen aangericht en brandgesticht. In de chaos zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker honderd van de 342 gevangenen ontsnapt.

Medeleven

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in een officiële reactie op de natuurramp op het Indonesische eiland Sulawesi hun medeleven betoond.

"De verwoestende gevolgen van de aardbeving op Sulawesi en de tsunami daarna worden steeds duidelijker. Het natuurgeweld heeft veel slachtoffers geëist. Wij leven mee met de getroffen families en zijn in gedachten bij hen. Allen die te midden van deze ontreddering hulp bieden aan de mensen die in nood zijn, wensen wij kracht toe", aldus de verklaring van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zondagmiddag.

Tsunamiwaarschuwing

Op video's op sociale media is te zien hoe de tsunami zaterdag het eiland bereikte en dat meerdere huizen worden weggevaagd door het water. Kort nadat de golf aan land kwam, werd al duidelijk dat meerdere mensen vermist worden.

De tsunami ontstond na de aardbeving met een kracht van 7,4. Daarvoor was er al een beving met een kracht van 6,1. Het epicentrum van de aardbeving was op 10 kilometer diepte en ruim 50 kilometer ten noordwesten van Palu dat aan de punt van een inham ligt.

Kort voor de golf van twee meter hoog het eiland bereikte, werd de tsunamiwaarschuwing ingetrokken, omdat de golf leek te zijn verdwenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden