Vrees voor chaos in Oost-Afrika na dood Meles Zenawi

Vicepremier volgt leider Ethiopië op

Na maanden van speculaties is het hoge woord er uit: de Ethiopische premier Meles Zenawi (57) is maandagnacht in het bijzijn van zijn vrouw Azeb Mesfin en zijn vier kinderen aan een mysterieuze infectie overleden 'in het buitenland'. Dat zei regeringswoordvoerder Bereket Simon gisteren na negen weken geheimzinnigheid over de sinds juni niet meer gesignaleerde Ethiopische leider.

De even gerespecteerde als verguisde Meles - in Ethiopië worden mensen met de voornaam aangeduid - vocht volgens minister van informatie Bereket al een jaar tegen een niet nader genoemde ziekte. De geruchten gaan dat hij aan kanker is overleden; de verder nogal sobere ex-rebellenleider was een kettingroker. Over de locatie waar Zenawi het laatst verbleef, zei Bereket niets. Waarschijnlijk is de man die Ethiopië sinds 1991 leidde, overleden in een Brussels ziekenhuis. Daar zou hij vorige maand zijn opgenomen. Zijn lijk werd gisteren teruggevlogen naar zijn thuisland.

Minister Bereket benadrukte gisteren dat Ethiopië ondanks het wegvallen van Meles 'stabiel' is en dat er van de door de premier uitgezette koers niet zal worden afgeweken.

Leiders in de regio en in het Westen houden hun hart vast voor een machtsstrijd in het meest stabiele land in de explosieve Hoorn van Afrika. "Ik weet niet of Ethiopië voorbereid is op de opvolging van Meles. Mijn angst is dat er een ruzie ontstaat binnen de regerende partij", zei de Keniaanse premier Raila Odinga. Buurland Kenia heeft veel profijt van de strijd tegen islamitische extremisten door het goed uitgeruste Ethiopische leger in het andere buurland Somalië. Leden van de radicaal-islamitische beweging Al-Shabaab hebben ook in Kenia aanslagen uitgevoerd en toeristen ontvoerd. Ook de trouwste westerse bondgenoten van Ethiopië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, hebben in ruil voor miljarden aan ontwikkelingshulp altijd mogen rekenen op Meles in hun strijd tegen islam-extremisme in de Hoorn van Afrika. President Obama liet weten 'diep bedroefd' te zijn door de dood van Meles en dat de VS steun blijven geven aan Ethiopië.

Minister Bereket suste de gemoederen door te zeggen dat vicepremier Hailemariam Desalegn de taken van Meles overneemt. Maar dat hij de plaats van de geslepen alleenheerser in kan nemen, gelooft bijna niemand. Deze ingenieur geldt niet als een politiek zwaargewicht en komt bovendien uit het zuiden. Noorderlingen, vooral de Tigray-minderheid (zes procent) waartoe Meles behoorde, domineren het centrum van de macht in Addis Abeba en dus in Ethiopië.

De regeringscoalitie, het Ethiopian Peoples' Revolutionary Democratic Front (EPRDF), had Meles als leider en vertegenwoordigt officieel de grootste regio's en etnische groepen van Ethiopië. Maar het Tigray People's Liberation Front (TPLF), waarvan Meles ook de leider was, heeft de grootste stem. De partijen die de Oromo's (35 procent van de bevolking) en de Amhara's (27 procent), vertegenwoordigen hopen dat de macht 'uit Tigray' nu aftakelt. Sommigen vrezen: zo niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. En dan kunnen er grote problemen ontstaan. De onberekenbare aartsvijand van Ethiopië, Eritrea, en de moslimextremisten in Somalië zouden van de interne onrust in Ethiopië gebruik kunnen maken om in heel Oost-Afrika chaos te creëren.

EUROPA|WERELD 9

Tussen verzetsheld en tiran

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden