Update

Vrees voor 91 doden na verwoestende tornado Oklahoma

20 kinderen omgekomen door instorten basisschool Beeld reuters
20 kinderen omgekomen door instorten basisschoolBeeld reuters

De Amerikaanse plaats Moore, een voorstad van Oklahoma City, is maandag door een tornado goeddeels weggevaagd. Volgens de autoriteiten wordt daarbij gevreesd dat het dodental zal oplopen tot 91. Nu zijn er officieel 51 doden geteld. Honderden huizen en zeker twee scholen liggen grotendeels in puin. Minstens 230 mensen raakten gewond. President Obama heeft een noodverordening uitgevaardigd.

Redactie

Alleen al in de ingestorte basisschool Plaza Towers zouden ten minste 20 kinderen om het leven zijn gekomen. De reddingsactie bij de school, die vol door de tornado werd getroffen, is inmiddels omgezet in een bergingsoperatie.

Persbureau AP meldt dat verschillende leerlingen aanvankelijk levend onder het puin vandaan werden gehaald. Volgens berichten op Twitter hebben leerkrachten geprobeerd met hun lichamen leerlingen af te dekken om hen te beschutten voor puin en rondvliegende materialen.

Doorsnee 3 km
Ook elders in Moore zijn veel buurten ernstig getroffen door de tornado, die een doorsnee had van ruim 3 km en waarbij windsnelheden van 320 km/u werden gemeten. Tal van woningen werden met de grond gelijk gemaakt. Auto's, stukken hout en isolatiemateriaal liggen overal verspreid. Televisiebeelden lieten hulpverleners zien die door puin en verwrongen metaal ploegen.

De tornado trok een spoor van verwoestingen door de voorstad Moore. 'Veel buurten zijn compleet platgegooid en van de kaart geveegd', zei een politiewoordvoerder tegen The New York Times. Bewoners hadden weinig tijd om een veilig heenkomen te zoeken: de eerste tornadowaarschuwing kwam ruim een kwartier voordat de storm toesloeg.

40 minuten
Volgens de National Weather Service (NWS) was de tornado ongeveer 40 minuten op de grond. In die tijd wist de storm onder meer het ziekenhuis in de plaats flink toe te takelen. Het gebouw liep volgens ABC News behoorlijke schade op. De patiënten werden naar andere ziekenhuizen gebracht.

Reddingswerkers probeerden maandag om voor het vallen van de nacht zoveel mogelijk mensen te redden uit ingestorte gebouwen, waaronder de zwaar getroffen school. Volgens CNN geldt boven de school een tijdelijk vliegverbod. Reddingswerkers vreesden door het geluid van luchtverkeer de overlevenden onder het puin niet te horen.
De hulpdiensten hadden veel last van schade aan de wegen en de grote drukte op de weg. Ook maakte de chaos op de snelweg het voor reddingswerkers moeilijk om het rampgebied te bereiken.

Grote ramp
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de tornado die de staat Oklahoma heeft getroffen als een grote ramp bestempeld. Hij stelde federale hulp beschikbaar als aanvulling op de eigen inspanningen van de staat en de lokale overheid.

Particulieren en eigenaren van bedrijven die gedupeerd zijn kunnen federale hulp aanvragen voor onder meer tijdelijke huisvesting of reparatie van woningen, of goedkope leningen om schade die niet door verzekeringen wordt gedekt te herstellen.

De president zegde de federale hulp toe in een telefoongesprek met de gouverneur van Oklahoma, Mary Fallin. De federale hulpdienst FEMA heeft een speciaal team naar Oklahoma gestuurd om de autoriteiten daar te helpen.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft dinsdag zijn medeleven betuigt aan de nabestaanden van de slachtoffers van de verwoestende tornado in Oklahoma.
'Met leed en verdriet vernam ik het nieuws over de tornado in Oklahoma die vernielingen aanbracht en levens kostte', aldus Barroso. 'In deze moeilijke tijd gaan onze gedachten uit naar u en de vrienden en familieleden van de doden en gewonden.'

Categorie 4
De tornado's die de afgelopen dagen over Oklahoma en verschillende andere Amerikaanse staten trokken, worden vooralsnog ingeschat als een categorie 4 op de zogenoemde Schaal van Fujita, waarmee de omvang en intensiteit van windhozen wordt uitgedrukt. De zwaarste categorie is 5. De tornado van maandag is de meest dodelijke storm sinds tornado Joplin in de staat Missouri 161 doden eiste in 2011.

Moore werd in 1999 ook geraakt door een tornado. Toen werden de hoogste windsnelheden ooit vlak bij het aardoppervlak gemeten.

undefined

Brand woedt in een gebouw in Moore, Oklahoma. Beeld ap
Brand woedt in een gebouw in Moore, Oklahoma.Beeld ap
Een kind wordt weggehaald bij de ingestorte basisschool Plaza Towers. Beeld AP
Een kind wordt weggehaald bij de ingestorte basisschool Plaza Towers.Beeld AP
null Beeld ap
Beeld ap
Een vrouw bij de ingestorte Plaza Towers-basisschool brengt een gewond kind naar een ambulancepost. Beeld ap
Een vrouw bij de ingestorte Plaza Towers-basisschool brengt een gewond kind naar een ambulancepost.Beeld ap
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
De tornado in Oklahoma Beeld ap
De tornado in OklahomaBeeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden