Vrees dat drie gewone jongens zijn geronseld voor de djihad

Drie moslimjongens uit Den Haag die anderhalve week geleden verdwenen, zijn vermoedelijk geronseld voor de djihad, de heilige oorlog. Familieleden en het bestuur van de Soennahmoskee vrezen dat ze zijn afgereisd naar Irak of Tsjetsjenië.

Het waren geen opvallende jongens, herinnert Faouzi Lamaakchaoui van de Soennahmoskee zich. Begin deze zomer doken de Marokkanen Said el M. (18), Driss (19) en de Turk Ramazan K. (21) op in de als radicaal bekend staande moskee.

Driss kwam eerst alleen, later met een vriend. “Ze hadden weinig contact met andere mensen in de moskee, zegt Lamaakchaoui. “Ik heb toen met hem gesproken en we raakten aan de praat over Mohammed B. Ik vertelde hem dat het verboden is om individuen te doden, waarop Driss zei: 'Dus we moeten helemaal niets doen?' Dat klopt, zei ik.“ Driss kwam sindsdien niet meer in de Soennahmoskee.

Said en Ramazan bleven dat wel doen, tijdens de Ramadan bezochten ze de moskee veelvuldig. “Het waren goede, brave jongens. Ze kwamen hier alleen om te bidden. Twee dagen voor hun verdwijning heb ik Said hier nog gezien“, zegt Lamaakchaoui.

Said verdween op donderdag 17 november, 's avonds laat, Ramazan de volgende ochtend. Hij vertelde zijn moeder dat hij naar de moskee ging voor het vrijdaggebed. De jongens lieten hun mobiele telefoons thuis, bankpasjes en paspoorten namen ze wel mee.

De ouders hebben sindsdien niets meer van hen vernomen. Een oproep op de website van de Soennahmoskee heeft tot op heden niets opgeleverd.

De vaders van Ramazan en Said, die zelf ook in de Soennahmoskee komen, hebben aangegeven bij het bestuur van de moskee, dat de jongens vaak contact hadden met een radicale moslim, die met hen sprak over de djihad. Ze kregen koranlessen van hem.

Deze man, die bij de moskee bekendstaat als Ibrahim, stond in een monsterproces in 2003 terecht voor het ronselen van moslimjongeren voor de heilige oorlog. Hij werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Ibrahim heeft sindsdien wel een spreekverbod in de Soennahmoskee.

“Hij mocht alleen bidden en weer vertrekken, daar hield hij zich keurig aan“, zegt Lamaakchaoui. Sinds vorige week donderdag is Ibrahim de toegang tot de moskee helemaal ontzegd.

“We willen alle schijn vermijden. Maar natuurlijk kan Ibrahim de jongens ook buiten de moskee benaderen, of in andere moskeeën. Dat kunnen wij niet controleren.“

De ouders hebben aangifte gedaan van vermissing. Zowel de politie als de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt de zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden