Vreemden in het vliegtuig

Een verslavend amusante optelsom van duivelse personages

De Amerikaan Ted Severson wacht in de bar van de businessclasslounge van luchthaven Heathrow op het vertrek van zijn vlucht naar Boston. Op de kruk naast hem neemt de beeldschone Lily Kintner plaats - rood haar, bleke huid, skinny jeans, leren laarzen. De dame wijst op zijn martini met twee olijven en bestelt bij de barkeeper hetzelfde drankje. Met deze, toegegeven nogal clichématige, startscène weet auteur Peter Swanson meteen de aandacht te trekken. Dit gaat fout aflopen!

De twee komen ook in het vliegtuig naast elkaar te zitten en Lily verleidt Ted tot een macaber spel: ze mogen elkaar vragen stellen en beloven volstrekt eerlijk te antwoorden, dit onder het mom: we zien elkaar hierna toch nooit meer.

Zo vertrouwt Ted deze vreemde toe dat hij zijn vrouw Miranda onlangs op overspel betrapte met de aannemer van hun nieuwe huis in Maine. Na nog enkele glazen gin is hun gezamenlijk oordeel: Miranda moet dood. Ze deugt niet en niemand zal haar missen. Lily biedt hulp aan bij de moord. "Iedereen gaat dood", houdt zij Ted voor. "Wat maakt het uit als een paar rotte appels wat vlugger worden doorgedraaid dan Gods bedoeling was?"

Swanson gebruikt in deze verslavende psychologische thriller een beproefd recept: hij laat dit wraakverhaal afwisselend vertellen door verschillende hoofdpersonen. Net als in 'Verloren vrouw' van Gillian Flynn (u weet wel: verfilmd als 'Gone Girl' met Ben Affleck) draagt dat bij aan de spanningsopbouw. Geen van de hoofdpersonen heeft enig geweten. Ook Teds echtgenote Miranda niet. Nee, geen van Swansons personages zou je graag willen leren kennen. Ze laten zich stuk voor stuk leiden door hebzucht, lust, list en bedrog. Al hebben ze elk daar hun redenen voor.

Zelfs de arme inspecteur Kimball, die probeert te ontrafelen hoe dit relationele drama in elkaar steekt, neemt het met de ethische regels van zijn vak niet al te nauw. Hij schrijft schunnige limericks op servetjes, vaak over lopende onderzoeken. Onverstandig natuurlijk voor een politieman, en al helemaal als hij de roodharige Lily in zijn privétijd achtervolgt. De optelsom van al deze duivelse figuren levert een amusant boek op. Slapeloze nachten veroorzaakt het verhaal niet. Daarvoor is de plot niet geloofwaardig genoeg.

Peter Swanson: Een verdiende dood (The Kind Worth Killing) Vert. Guus Houtzager. Cargo; 383 blz. euro 19,90

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden