Vreemdeling

Het artikel van Hans Werdmölder ('De intocht van de vreemdeling', Letter & Geest, Trouw 6 maart) over immigranten probeert duidelijk te maken dat we onduidelijk zijn geweest in onze tolerantie. Echte tolerantie zou ons de realiteit eerder onder ogen hebben doen zien. Maar het artikel zelf, eerder een verschrikkelijk lang opgerekte column van een vlotte en erudiete prater aan de borreltafel, zit vol slordige redeneringen. Zo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de gastarbeiders, door ons hier naar binnen gehaald, en de vluchtelingen.

De minachtende toon wordt stuitend als de auteur zegt dat 'de woordvoerders (van de buitenlandersorganisaties) er maar niet genoeg van kregen ons in te prenten dat het hier om uitgebuite kansarme mensen ging' en het vooroordeeldenken wordt zichtbaar als hij schrijft: 'De immigrant zelf gaf de voorkeur aan zijn isolement'. 'De immigrant', dus de immigranten, allemaal, in het algemeen? Dat is nu vooroordeeldenken. Ik vraag: welke immigranten? Uit Curaçao, Afghanistan, Turkije, de gastarbeider of vluchteling, man, vrouw, kind? Werdmölder noemt slechts even Marokko en Turkije.

Vele duizenden uit allerlei landen kwamen op allerlei manieren en om vele redenen binnen. Velen hebben zich in hoge mate geïntegreerd, hebben contacten en vriendschappen met de 'autochtone' bevolking. De ergste Janmaatachtige opmerking is 'meestal op basis van uitkering'. Dit is onwaarheid en in racistische kringen een bekend strijdmiddel.

Amsterdam Jos Linnebank

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden