'Vreemdelingenwet snel achterhaald'

De nieuwe Vreemdelingenwet, die uiterlijk juli volgend jaar wordt ingevoerd, zal geen lang leven beschoren zijn. De formalisering van het Nederlands asielbeleid wordt wellicht al binnen enkele jaren achterhaald door Europese regelgeving.

van onze verslaggever

Die verwachting sprak de Nijmeegse hoogleraar rechtssociologie en voorzitter van het centrum voor migratierecht, mr. C. Groenendijk, gisteren uit tijdens een congres in Den Haag over de nieuwe Vreemdelingenwet 2000. De deskundige op het gebied van het internationaal vreemdelingenrecht noemt het nieuwe Nederlandse wetsvoorstel ,,erg nationalistisch''. Groenendijk vindt dat de wetgever ,,onvoldoende rekening heeft gehouden met de Europese ontwikkelingen''.

,,In de memorie van toelichting op de wet die liefst 104 pagina's beslaat, komt het woord 'Europa' slechts acht keer voor'', stelt de Nijmeegse hoogleraar. ,,Met dit wetsvoorstel loopt Nederland uit de pas met de buurlanden en vormt ons land een eiland binnen Europa.'' Groenendijk noemt het Nederlands beleid ten aanzien van bijvoorbeeld gezinshereniging in dit verband veelzeggend. ,,In andere landen zoals Duitsland en België is dat al decennialang bij wet geregeld. In de nieuwe Vreemdelingenwet is het een bevoegdheid van de staatssecretaris van justitie. De bewindspersoon kán gezinshereniging verlenen. Het is dus geen recht! Het is voor Nederlanders moeilijker om hun buitenlandse partner naar Nederland te halen dan voor andere EU-burgers.''

Volgens de rechtssocioloog heeft de Nederlandse regering bij het opstellen van de nieuwe wet weliswaar veel deskundigen geraadpleegd, ,,maar niet geluisterd naar de adviezen''. Groenendijk: ,,Inspraak is prachtig, maar die moet wel leiden tot invloed. Nederland onderschat de ontwikkelingen in Europa. Als ernaar gevraagd wordt, zegt de regering: 'Met het Europese asielbeleid loopt het niet zo'n vaart'. Daar kon men zich wel eens vreselijk in vergissen. Ik verwacht dat Nederland de nieuwe Vreemdelingenwet al op korte termijn moet aanpassen aan de Europese wetgeving.'' Het wetsvoorstel wordt deze maand in de Eerste Kamer besproken.

Tijdens dezelfde bijeenkomst in Den Haag stelde korpschef B. Poelert van de regio Gelderland-Zuid -en portefeuillehouder vreemdelingenzorg in de raad van hoofdcommissarissen- ,,veel sympathie te hebben voor kerken en andere organisaties die uitgeprocedeerden te eten geven en onderdak bieden, als ze niet terug kunnen naar het land van herkomst''. Poelert staat daarmee lijnrecht tegenover staatssecretaris J. Cohen van justitie en landelijk projectleider terugkeer, oud-korpschef P. Tieleman, die vinden dat deze organisaties en ook tal van gemeenten op deze manier het Nederlandse terugkeerbeleid frustreren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden