Vreemdelingenrechters negatief over Raad van State

(Novum) - Vreemdelingenrechters zijn negatief over de rechtspraak door de Raad van State. Ze noemen deze uitermate zorgwekkend en demotiverend. Dat meldt de Radboud Universiteit Nijmegen zaterdag op basis van onderzoek van hoogleraar rechtssociologie en voorzitter van het Centrum voor migratierecht Kees Groenendijk.

Groenendijk deed 25 jaar onderzoek naar de rechtspositie van migranten en de regulering van migratie in Nederland. Het blijkt volgens hem dat veel vreemdelingenrechters zich gefrustreerd voelen door de uitspraken van de Raad van State. De rechters hebben als gevolg van de interpretatie van de Vreemdelingenwet 2000 door de Raad van State onvoldoende ruimte om inhoudelijk naar de beslissing op een asielverzoek te kijken.

Gemiddeld behandelde de afdeling rechtspraak van de Raad van State tussen 2001 en 2006 nog geen vier procent van de hoger beroepen in vreemdelingenzaken op een zitting, meldt Groenendijk. Meer dan 95 procent van de beroepen werd alleen op grond van dossier afgedaan, zonder dat de vreemdeling of advocaat werd gehoord. In andere beroepszaken behandelt de raad 86 procent wel op zitting.

De hoger beroepen van de minister werden tien tot twintig keer zo vaak gegrond verklaard als die van vreemdelingen. De minister zou beter kunnen selecteren en de kans op succes beter kunnen inschatten, zo luidde de verklaring van de Raad van State. Groenendijk betwijfelt dat. "Men denkt dat alle vreemdelingen doorprocederen tot het einde, maar dat klopt niet. Van de vreemdelingen die bij de rechtbanken in beroep gaan en dat beroep verliezen, gaat naar schatting zo'n twintig procent in hoger beroep."

Groenendijk nam vrijdag afscheid als hoogleraar. Ashley Terlouw, die ook meewerkte aan het onderzoek, volgt hem op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden