Vreemdelingendetentie al langer probleem

De Nederlandse overheid heeft op meerdere momenten onzorgvuldig gehandeld in de zaak van de Aleksandr Dolmatov. Beeld EPA
De Nederlandse overheid heeft op meerdere momenten onzorgvuldig gehandeld in de zaak van de Aleksandr Dolmatov.Beeld EPA

Al ver vóór het rapport over de dood van de Russische asielzoeker Alek-sandr Dolmatov waren er signalen van wat er fout gaat in de vreemdelingenketen in Nederland. Maar met die signalen is niet veel gedaan. Dat blijkt uit een inventarisatie door Trouw van rapporten, jaarverslagen en vonnissen van de afgelopen jaren.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Teeven (VVD) over het onderzoek naar de dood van Dolmatov, dat de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) vrijdag presenteerde. De Rus verhing zich in januari in het detentiecentrum in Rotterdam. Instanties die met Dolmatov te maken hadden, stapelden fout op fout, oordeelde de IVJ. In reactie op het rapport zei Teeven dat hij alle aanbevelingen van de IVJ overneemt.

Maar veel van die aanbevelingen klonken al veel eerder. Instanties als de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Inspectie voor de Sanctietoepassing, de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer en het Europees Comité ter Voorkoming van Foltering en Onmenselijke Behandeling uitten in de voorbije jaren allemaal kritiek op de detentiepraktijk in Nederland.

Zij plaatsten ­- net als het IVJ-rapport - kanttekeningen bij het gebrek aan regie in de vreemdelingenketen, bij de kwaliteit en de toegang van medische zorg, bij de uitwisseling van informatie tussen de verschillende organisaties die bij vreemdelingendetentie betrokken zijn.
Ook op bestuurlijk niveau waren die problemen in de vreemdelingenketen al vóór Dolmatovs dood bekend. Dat zei Gertjan Bos, hoofd van de IVJ, gisteren desgevraagd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Ook het ministerie moet deels van de problemen hebben geweten, zei Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gisteren in de Kamer. Hij presenteerde vorig jaar een onderzoek waarin hij onder meer wees op de gebrekkige medische zorg voor vreemdelingen in detentiecentra. Die opsluiting noemde hij 'inhumaan'.

Staatssecretaris Teeven distantieerde zich in december in een Kamerbrief van die term. "U moet het ons niet zo moeilijk maken", was volgens de ombudsman destijds de reactie van het ministerie.

Met die extra informatie op tafel wacht Teeven vandaag een moeilijk debat. De Kamer wil weten of Teeven inderdaad op de hoogte was van de systeemfouten. In een brief aan de Kamer schrijft Teeven dat de afgelopen anderhalf jaar minimaal zeven asielzoekers onterecht het land zijn uitgezet. Allen zijn op last van de rechter teruggehaald. Ook staat in de brief dat daarnaast nog zo'n 300 voorvallen zijn geweest waarbij asielzoekers door een computerfout onterecht als uitzetbaar werden aangemerkt. Net als bij Dolmatov.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden