Vreemdelingenbeleid moet Nederlands blijven

Van onze parlementsredactie

Tijdens een overleg met de minister van justitie en zijn collega van binnenlandse zaken, spraken alle partijen hun ergernis uit over het laatste treffen van de Europese ministers in Londen. Bij die Trevi-bijeenkomst in december wilden verschillende landen doordenderen naar een harmonisatie van het vreemdelingenbeleid. Hirsch Ballin en Dales voelden toen al aan dat dit de Nederlandse volksvertegenwoordiging te ver zou gaan.

Dat hadden de CDA- en PvdA-minister goed ingeschat. Op de aanstaande Trevi-conferentie volgende week in Kopenhagen zullen ze in die houding moeten volharden. De Tweede Kamer wenst eerst het kabinetsvoorstel ter herziening van de Vreemdelingenwet te behandelen, voordat het 'anonieme Europa' regels stelt. PvdA-woordvoerder Van Traa zei, met instemming van zijn collega's, dat helemaal niet zo vreemd te vinden. De Fransen gaan in het asielbeleid al een tijdje hun eigen weg en in Duitsland is dezer dagen een ingrijpende (grond)wetswijzing aan de orde.

Een ander voorstel van de regering dient ook eerst in de Tweede Kamer besproken te zijn en dan pas kunnen de ministers volop meedoen in het Trevi-overleg. In Londen werd gestreefd naar uniforme regels voor gezinshereniging, de belangrijkste bron van immigratie in de meeste Europese landen. De justitie-specialisten van de Kamer zeiden niet veel vertrouwen te hebben in een afspraak in Trevi-verband die ook acceptabel is voor het Nederlandse parlement. Hirsch Ballin dacht dat dat wel mee zou vallen, maar kon niet uit de school klappen, omdat de betreffende stukken vertrouwelijk zijn.

Ook dat bleek een blijvende irritatie bij de Kamer op te wekken. Steeds krijgen de Kamerleden de verslagen een paar uur, voordat ze er met de ministers over kunnen praten. Dit keer was een deel zelfs nog in het Frans.

De ministers kregen verder als opdracht mee dat ze moeten aangeven welke Europese instelling zij het liefst in Nederland gevestigd zien. Op dit moment is Nederland nog in de race voor de Europese Bank, Europol en het Europese Merkenbureau. "We moeten ons eens afvragen wat tactisch is, om straks niet met lege handen te eindigen" , zei de CDA'er De Hoop Scheffer.

Volgende week wordt ernaar getreefd in Kopenhagen de vestigingsplaats van Europol vast te stellen. Nederland heeft steeds aangegeven Europol graag te willen huisvesten. Het gebouw van de Centrale Recherche Informatiedienst in Den Haag is vanwege de verhuizing van de CRI naar Zoetermeer direct te betrekken.

De Fransen doen echter alles om Europol niet in Den Haag, maar in Straatsburg gevestigd te krijgen. Als argument voeren zij onder meer aan dat het voorbereidende bureau voor de drugsunit - onderdeel van Europol dat zich met de internationale handel in verdovende middelen moet bezighouden - daar al zetelt. Ook wordt het Nederlandse drugsbeleid aangevallen waar dat maar mogelijk is.

Volgens Hirsch Ballin is door overleg het begrip ten aanzien van het Nederlandse drugsbeleid inmiddels wel gegroeid. Om overgebleven misvattingen weg te nemen is afgesproken justitie-ambtenaren uit te wisselen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden