Vreemde vraag over Holland Dorp

De auteur is directeur van het Centrum informatie en documentatie over Israel (CIDI).

Hoewel de locatie van de zeshonderd huizen, bestemd voor Ethiopische en Russische immigranten, geheel binnen de stadsgrenzen van Jeruzalem valt, betreft het gebied dat in de periode 1948-1967 in Jordaanse handen was en om die reden door sommigen als bezet door Israel wordt aangemerkt. Voor het Kamerlid Kohnstamm (D66) was dit reden om aan minister Van den Broek een aantal kritische vragen te stellen.

Desgevraagd lichtte hij deze toe met het argument dat Israel internationale afspraken aan zijn laars lapt door nederzettingen te blijven vestigen in bezet gebied, waaronder hij ook het deel van Jeruzalem schaarde dat voor 1967 Jordaans was. Een Nederlandse organisatie als Christenen voor Israel zou hieraan niet mogen meewerken, aldus het Kamerlid.

Natuurlijk staat het Jacob Kohnstamm vrij zelf geen geld te geven voor de huisvesting van Russische joden in Jeruzalem. Dat mag iedere individuele burger gelukkig zelfstandig beslissen. Er is evenmin wat op tegen als hij aan minister Van den Broek alleen maar zou hebben gevraagd, duidelijk te maken dat het Holland Dorp een prive initiatief is waar de Nederlandse overheid buiten staat.

Inbreuk

Maar het D66-Kamerlid ging veel verder. Hij verzocht de minister om "juridische dwangmaatregelen, die moeten voorkomen dat in Nederland geld wordt ingezameld waarvan de besteding in strijd is met internationale verdragen" . Daarmee sloeg hij juridisch de plank volkomen mis en probeerde hij inbreuk te maken op de vrijheid die iedere burger heeft om zijn geld te besteden naar eigen goeddunken.

Juridisch zat hij er naast door te veronderstellen dat het besteden van geld in Jeruzalem in strijd zou zijn met internationale verdragen. Weliswaar hebben de Verenigde Naties en de Europese Gemeenschap de annexatie van Oost-Jeruzalem en het 'vestigen van nederzettingen' in dit stadsdeel onwettig genoemd, maar er is nimmer een internationaal geldend sanctiebesluit tegen het besteden van geld hiervoor afgekondigd.

Het is bovendien zeer de vraag of de volstrekt verlaten plek Givat Hamatos, dat in het zuiden van Jeruzalem tussen twee joodse wijken ligt en dat tot het stadsgebied van Jeruzalem behoort, een nederzetting kan worden genoemd.

In elk geval, zolang er geen bindende sancties zijn afgekondigd, staat het een ieder vrij zijn geld voor welk Israelisch doel dan ook aan te wenden. Zelfs voor de extreme Goesj Emoeniem-beweging die de westelijke Jordaanoever nooit meer wil opgeven, hoezeer ik persoonlijk die doelstelling en die organisatie ook verafschuw.

Welke internationale organisatie zou het trouwens in haar hoofd halen joden te verbieden zich te vestigen in Jeruzalem, dat al bijna 3000 jaar de spirituele hoofdstad van het joodse volk is? Het valt alleen maar te prijzen dat er organisaties zijn die middelen ter beschikking stellen om dit mogelijk te maken.

Jacob Kohnstamms vragen zijn bovendien van een bedillerigheid die ik voor een Democraat niet voor mogelijk zou hebben gehouden. De 'juridische dwangmaatregelen' die hij voorstaat, horen niet thuis in een samenleving waar iedere burger, binnen het kader van de wet, verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

En juist omdat ik zelf uitmaak waarvoor ik geld geef, heb ik deze week uit puur ongenoegen over de vragen van Kohnstamm, een bedrag overgemaakt voor de bouw van het Holland Dorp. Ik ben ervan overtuigd dat vele sympathisanten met Israel, ook degenen die zoals ik vinden dat Israel grote delen van bezet gebied moet ontruimen in ruil voor echte vrede, door de commotie die het D66-Kamerlid heeft veroorzaakt, op hetzelfde idee zijn gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden