Vreemde handen, Franse wijn

Zo'n tien uur rijden van Nederland ligt de Bergerac, ingebed tussen de streken Dordogne en Bordeaux. Liefelijk met stille landweggetjes en weidse uitzichten. In de Bergerac is het nog mogelijk om voor relatief weinig geld een huis met een wijngaard te kopen. Velen, met name niet-Fransen, hebben dat dan ook gedaan; net als in de Hérault, Languedoc. Wijnkenner Sonja van de Rhoer ging bij een aantal op bezoek.

door Sonja van de Rhoer

Wie in de Bergerac een wijnroute gaat rijden heeft grote kans op bijzondere wijngaarden terecht te komen. Bijzonder in die zin dat de eigenaars hun moederland verlaten hebben om een droom te verwezenlijken: in Frankrijk gaan wonen en wijn gaan maken. Al hebben deze buitenlanders allemaal eerst Franse oenologen in dienst genomen om hen te helpen bij het maken van wijn. Want wijnmaken is een vak apart. De Fransen op hun beurt zijn blij dat verwaarloosde wijngaarden en kastelen in oude glorie worden hersteld en daar helpen ze graag bij. Niet elke wijnmaker heeft de financiële middelen om dit zelfstandig te doen.

Château de Masburel,

Fouquerolles,

aan wijnroute 1

De dames doen het goed in de Bergerac. Topwijnen zijn afkomstig van de Engelse Olivia Donnan. Deze charmante vrouw voelde zich in Londen, waar zij in haar vrije tijd Frans studeerde, te veel een verlengstuk van haar man. Een aantal jaren voordat haar (veel oudere) man met pensioen zou gaan, besloot dit echtpaar een wijngoed in Frankrijk te kopen. Ze kozen voor de Bergerac, omdat een wijngaard in Bordeaux of Bourgogne bijna onbetaalbaar is. Het kasteel was gekocht, nu restte nog de wijnstudie. De eerste achttien maanden zat Olivia alleen in slechts één kamertje van haar verwaarloosde kasteel, waar zij zich 's avonds na een lange dag hard werken regelmatig afvroeg waar ze op ruim vijftigjarige leeftijd mee bezig was.

Doorzettingsvermogen en een sterke wil hebben haar droom werkelijkheid doen worden: de beste wijn maken in de streek. Gezien het aantal prijzen dat zij de laatste jaren heeft gewonnen, is dit doel bereikt. Het grote voordeel voor Olivia was dat zij onbevangen gebruik kon maken van de nieuwste ontwikkelingen, niet gehinderd door praktische kennis van ouders. Zo had ze tijdens haar studie geleerd dat het mogelijk was met een helicopter foto's te maken van de wijngaard, waarop duidelijk zichtbaar is welke gedeelte wel en niet rijp is om te plukken. De traditionele wijnboeren in de Bergerac vinden dit maar geldverspilling, er wordt geplukt of niet, maar Olivia heeft in een paar uur tijd alle informatie die ze nodig heeft.

Ze heeft in een relatief kort tijdsbestek een bijzonder goede naam en een prachtig gerestaureerd kasteel opgebouwd in de Bergerac. Helaas voelen haar kinderen niets voor het bedrijf, maar haar kleindochter van acht heeft haar nu al verzekerd, later het wijngoed van oma over te willen nemen.

Château Fayolle,

Fouquerolles,

aan wijnroute 1

(bijna buren van Olivia Donnan, bellen van te voren: 05 53 73 51 68)

Maarten en Rita van Kempen besloten in 1998 met hun vier kinderen te verhuizen naar de Bergerac. Maarten, hij zou een tweelingbroer van Gerard Depardieu kunnen zijn, was - net als zijn vader - bankier. Het gezin had al in Parijs en Singapore gewoond en was net terug in Amsterdam, toen het plan rijpte om, vervroegd, te gaan wonen in Frankrijk. Een hele stap met jonge schoolgaande kinderen, die zich echter wonderwel snel aan het Franse leven hebben aangepast. Heimwee naar Nederland heeft het - al lang als expats wonende - gezin niet. In geval van nood ben je binnen een dag bij de familie terug. Bovendien hebben zij (Franse) contacten genoeg in de buurt.

Het echtpaar maakt wijn die het zelf lekker vindt. Zo was het uitgangspunt een wijngaard te vinden waar de sauvignondruif goed op kon gedijen omdat ze van witte wijn houden. Maar Maarten houdt ook van een forse rode wijn, zoals hun eerst gemaakte Montravel rouge van 1999 weergeeft. Lekker bij een stoere stoofschotel. Rita houdt van soepel en dit is te proeven in de Montravel van 2000. Hartelijke Brabanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt en hopen dat dit terug te vinden is in hun wijn.

Château Beauregard,

Villefranche de Lonchat,

aan wijnroute 1

(05 53 81 92 59)

Een pittige jonge vrouw, die uitstekend Engels spreekt, is hier, mede, verantwoordelijk voor de wijn. Peggy Vacquié is de schoondochter van de eigenaar en samen met haar man heeft zij de horizon van Beauregard verbreed tot een 'Cave sans Frontières' (een kelder zonder grenzen). Het echtpaar reisde naar Chili om daar ervaring op te doen in de 'wijnbusiness' en het doel te verwezenlijken een Bergerac wijn te maken met de kwaliteit van een Bordeaux. Bij terugkomst op Beauregard besloot Peggy, behalve in de Bergerac, ook in Chili wijn te gaan maken, zodat hier wijnen van twee continenten geproefd kunnen worden.

Les Hauts Pézauds,

Monbazillac,

aan wijnroute 2

Mevrouw Christine Borgers, afkomstig uit Brussel (spreekt goed Nederlands) verliet na haar scheiding met de kinderen België en kocht een wijngaard. Ze nam één werknemer, een oenoloog, in dienst om in eerste instantie de wijn voor haar te maken. Nu is Christine zelf volleerd oenoloog en runt dit wijngoed. Christine maakt een wijn met een vrouwelijke 'touch'. Veel fruit, licht zoet en complex.

Clos d'Yvigne,

Gageac Rouillac,

vlak aan wijnroute 2

(05 53 22 94 40)

Nog een Engelse dame met een prachtige wijngaard: Patricia Atkinson. Haar filosofie: wijn maken is een hard, maar fascinerend beroep. Het is 'back to the basics'. In 1990 verhuisde Patricia voor een beetje 'rust' naar de Bergerac en kocht, hoewel zij slechts een mondje Frans sprak en niets van wijn maken wist, een kleine wijngaard, omdat het huis dat erbij hoorde zo mooi was. Begonnen op de tractor om orde te scheppen in de wijngaard, maar haar leven lang al bezig met geur en smaak, besloot ze zelf de wijn te gaan maken. Nu is haar wijngaard driemaal zo groot als toen zij hem kocht. Patricia geeft haar wijnen poëtische namen als 'le petit prince' of 'le rouge et le noir'. Bijzonder is haar Saussignac, een liquoreuze wijn met een gouden kleur en een vleugje abrikoos en honing in geur en smaak. Patricia is een van de leden van het proefpanel voor de keuring van de Appellations in de Bergerac.

Monestier La Tour,

Monestier,

aan wijnroute 2

(05 53 24 18 43)

Wijngoed van de zeer rijke Nederlander De Haseth Möller, die het oude, door een brand verwoeste, kasteel in 1998 kocht en nu in oude glorie heeft terugbracht. Grote landerijen omringen dit enorme landgoed. Nu ook nog een van de beste wijnmakers uit de streek is aangetrokken om de wijn van het kasteel tot de top uit de Bergerac te laten behoren lijkt een succes story te beginnen. Of dit lukt kunnen we aan het eind van dit jaar proeven.

Château La Tilleraie,

Pécharmant,

aan wijnroute 4

Aan een verlaten landweggetje ligt het beeldschone huis, La Tilleraie (de Lindenhof). Hier woont Monsieur Fauconnier, Belg van origine, die niet alleen trots is op zijn wijnen, maar ook op zijn verzameling moderne en klassieke schilderijen.

Monsieur Fauconnier was verwarmingsspecialist voor zwembaden en woonde jaren op Ibiza. Toen hij de stress van zijn vak niet meer aankon, besloot hij zijn leven te veranderen en te verhuizen naar Frankrijk. La Tilleraie was te koop met de bijbehorende, in slechte conditie verkerende, wijngaard. Met een oenoloog in dienst begon hij zelf wijn te maken naar zijn eigen smaak en die van zijn Belgische vrienden. Aangenaam om te drinken, nu, maar ook over 8-10 jaar. Vraag bij het proeven van de wijn naar een delicatesse uit de streek: heel licht gesuikerde walnoten.

Château Seignier,

Sainte Foy de Vignes,

aan wijnroute 4

(bij Pécharmant, 05 53 24 73 30)

De nog jonge Griekse Athanas Spyropoulos kwam vanwege het politieke klimaat in zijn vaderland naar Frankrijk. In 1999 kocht hij het wijngoed Château Seigner en maakt, naar de traditie van zijn vader en grootvader in Griekenland, biologische wijnen. Alle stokken heeft hij opnieuw geplant, nadat de grond zeven jaar rust had gehad. De druiven worden met de hand geplukt en hij maakt nu nog alleen fruitige rode Bergerac wijnen, zodat zijn investeringen laag blijven. Geld blijft namelijk een probleem als je je vaderland hebt verlaten, een jonge vrouw, een kind van 2 en een baby hebt. Meerdere wijnen maken, betekent meerdere druivenrassen en andere vinificatiemethoden moeten toepassen. Daarom is het beter met een wijn te beginnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden