Vreemd, zo weinig ophef over deze zaak

Als er niks tussenkomt, dan dient morgenochtend te Den Bosch een kort geding tegen Kleintje Muurkrant, blad en website gevestigd in dezelfde stad. Eisende partij is Essence BV, een firma die doet in ’bewustzijnstrainingen’. Naar eigen zeggen volgden al ’meer dan 15.000’ Nederlanders haar cursussen – tot volle tevredenheid. „Het is het mooiste cadeau dat ik mijzelf heb geven”, meldt de een. „Ik voel me beter dan ooit!”, schrijft de ander.

Maar niet iedereen deelt in de euforie. Vorig jaar december publiceerde Kleintje Muurkrant een verhaal waaruit heel wat minder geestdrift klonk over dit soort massatrainingen. Intermediair publiceerde in mei van dit jaar een bewerkte versie van hetzelfde artikel.

Bij Essence waren ze, hoe kan het anders, not amused. Intermediair moest komen opdraven in het mediaprogramma De leugen regeert. Het miniblaadje uit Den Bosch kreeg na de zomer een heuse dagvaarding in de bus.

De eisen zijn niet mals. Kleintje Muurkrant dient alle ’laster, leugens en verdachtmakingen’ jegens Essence van zijn website te verwijderen – op straffe van een dwangsom. Ook moeten alle links naar het betreffende stuk elders op het wereldwijde web verdwijnen. En mocht Kleintje Muurkrant de dwangsom niet kunnen betalen, dan eist de tegenpartij gijzeling van de bestuursleden.

Vreemd genoeg heb ik tot nog toe weinig ophef over deze zaak kunnen bespeuren. Terwijl hier toch een principekwestie van jewelste op het spel staat: de vrijheid om opinies te publiceren over een organisatie die de organisatie zelve onwelgevallig zijn. Verliest Kleintje Muurkrant dit kort geding dan kunnen alle websites die grossieren in meningen zichzelf opdoeken.

Nu is het blad, voortgekomen uit het links-radicale actiewezen, beslist niet onomstreden – zie de talloze juridische procedures waarin het de laatste jaren verzeilde. En een feest om te lezen is het al evenmin. Meesmuilen over het ’casino-kapitalisme’, lappen tekst over de ’controlemaatschappij’, gefoeter op ’Albayraks neofascistische beleidswijzigingen’ – het is van een slaapverwekkende voorspelbaarheid.

Maar uitgerekend voor één wapenfeit verdient het krantje alle lof: de ijver waarmee het sinds midden jaren negentig een dossier bijhoudt over voornoemde ’bewustzijnstrainingen’. Aspirant-cursisten die googelen op clubs als Landmark, CSA en ook Essence belanden onvermijdelijk bij Kleintje Muurkrant.

En dat is geen overbodige luxe. Toevallig heb ik beroepshalve ooit een paar van zulke groepssessies bijgewoond. Ze verlopen volgens een vast stramien. Een conferentiezaal vol hoog opgeleide landgenoten hangt aan de lippen van een enthousiaste trainer die zijn publiek in één avond weet wijs te maken dat het wel een mentale opknapbeurt kan gebruiken. De boodschap luidt steevast: ongeluk is een keuze, geluk dus ook. Waarna de aanwezigen een peperdure ’basiscursus’ wordt aangepraat. Is die eenmaal doorlopen, dan zijn er vervolgcursussen waarbij je nóg dieper in je ziel kunt afdalen.

Is het sluwe geldklopperij? Kan het kwaad? Daarover zijn de deskundigen verdeeld. De een denkt dat zinzoekers er baat bij hebben, de ander wijst op mensen die door de sessies de weg zijn kwijtgeraakt.

Maar in de omgeving van zo’n cursist weet menigeen het zeker: wie een dergelijke bewustzijnstraining heeft gevolgd komt eruit als een herboren mens. Geobsedeerd door één missie: jou ook op zo’n cursus zien te krijgen.

Zeker, dit zijn geen bikkelharde feiten. Die zijn nu eenmaal lastig te leveren als het gaat om zoiets vaags als ’bewustzijn’. En dat firma’s als Essence liever wat anders zouden lezen – alle begrip. Maar tenzij wij nu besluiten om de vrijheid van meningsuiting af te schaffen, is het mij een raadsel waarom je hierover zou moeten zwijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden