'Vreemd toch, die beloning op goed onderhandelen?'

Loon moet afhangen van de zwaarte van de functie en competenties van de werknemer, meent de Commissie van Gelijke Behandeling. In ziekenhuizen gaat dat nogal eens mis, stelt de commissie vast na onderzoek. Arbeids- en organisatiepsycholoog Louise Boelens reageert.

Hoe beoordeelt u het onderzoek?
"Erg zinvol. Het zet op een rij welke factoren tot beloningsverschillen leiden en wat daarin wel en niet gerechtvaardigd is. Er is al eerder onderzoek gedaan naar beloningsverschillen tussen technische en verzorgende beroepen. Naar mijn weten is dit het eerste grotere onderzoek dat aangeeft hoe beloningsverschillen ontstaan."

Zijn die beloningsverschillen nieuw?
"Als een werkgever iemand graag wil hebben, zoekt hij naar mogelijkheden om diegene in loon tegemoet te komen. Dat is begrijpelijk en dat kan ook. Denk aan een arbeidsmarkttoeslag. Maar dat moet een tijdelijke beloning zijn. Uitgangspunt is dat voor even zware functie hetzelfde loon geldt. Het is interessant dat de commissie zegt dat het de taak is van de werkgever niet te discrimineren. Dit rapport biedt werknemers een handvat als ze vinden dat er een onrechtmatig loonverschil bestaat en ze een juridische procedure willen beginnen tegen hun baas."

Wat valt u het meest op?
"Dat goed kunnen onderhandelen zo'n belangrijk verschil maakt tussen mannen en vrouwen. Leuk en aardig als iemand dat goed kan, maar het is slechts een deel van zijn of haar kwaliteiten. Het is toch vreemd dat iemand daar een beloning voor krijgt tot in lengte van dagen? Mensen in dezelfde functie verschillend belonen is onrechtmatig. Net als een salarisgarantie. Mannen blijken daar bij fusies veel beter hun voordeel mee te doen.

"Toch vallen de resultaten me ook mee. Het loonverschil blijkt vaak te worden rechtgetrokken doordat vrouwen langer in hetzelfde beroep blijven."

Wat vindt u van de aanbevelingen van de commissie?
"Daar ben ik het mee eens. Bijvoorbeeld dat het niet altijd verstandig is aan te sluiten bij het laatstgenoten salaris. Je kunt dat ook voor een jaar doen en dan zien of je het naar boven of beneden moet bijstellen."

Is discriminatie op basis van geslacht te voorkomen?
"Het is een lange weg, maar dit onderzoek laat zien dat het iets is waar de werkgever iets aan kan doen. In die zin is het een leidraad voor goed werkgeverschap. Bovendien heeft het ook effect op andere sectoren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden