Vreemd rugzakmeisje lijkt verdwaald in deze wereld

Ze leek op het eerste gezicht een backpacker, zoals ze daar stond op de kunstbeurs Art Rotterdam. Maar de bezoekers die langs het meisje met rugzak drentelden, zag je allemaal verbaasd omkijken. O, ze is toch niet echt.

'The Tourist', zoals dit beeld van Margriet van Breevoort heet, ziet er bedrieglijk realistisch uit, met die sluike lange haren en gympen. Totdat je ontdekt dat er twee horens uit het voorhoofd steken. Ook de ogen zijn vreemd: het zijn grote donkerbruine uitpuilende bollen met een horizontale iris. Met een verwonderde blik kijkt het meisje omhoog. Alsof de wereld die zo onmetelijk groot en complex is, niet meer te bevatten is voor haar. En al even perplex en verwonderd kijken de toeschouwers op hun beurt naar haar.

Het is een beeld dat je niet gauw vergeet. Er was dan ook veel belangstelling voor, maar Museum Arnhem wist de koop als eerste rond te krijgen. Een week na de kunstbeurs staat het meisje nu in Arnhem het publiek te verbazen.

Margriet van Breevoort (1990) studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien gaat het ontiegelijk hard met haar carrière.

Onlangs ging een ander werk van haar viraal: 'Homunculus Loxodontus'. Het is een beeld van een zittende zeeolifant die zijn handen afwachtend over de buik gevouwen heeft. Via sociale media werd het dier massaal gekopieerd. Het kreeg zelfs koosnaampjes, tot in Rusland toe.

De beelden van Van Breevoort hebben vaak iets aandoenlijks, maar ook altijd iets vreemds of engs. Ze zijn een versmelting van fantasie en werkelijkheid, zegt ze zelf. "Herinneringen, gevoelens, dromen en fantasieën vertalen zich tot vreemde, vaak surrealistische wezens en figuren met een menselijk karakter."

Als kind hield ze van sprookjes. Nu schept Van Breevoort een eigen wereld om zich heen van vreemde wezens die verloren lijken en niet op hun plek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden