Vreemd eten naast de deur
Eten bij de buren, Dido Michielsen en Saskia Budding, uitg. Bas Lubberhuizen, ¿ 24.50.
De eerste zocht ze op, de Ethiopische scheepskok die in Rotterdam strandde, de Dordtse Antilliaan die hier priester had moeten worden maar de politiek prefereerde, de gevluchte Argentijnse met heimwee, de Poolse die boerenkool na 21 jaar nog immer vies vindt, de Spaanse Vondelparkslaper die nu andermans haren kort houdt, de Surinaamse die het niet kan hebben dat Hollanders zo pietluttig met eten kunnen zijn, en de acht anderen. Ze praten allen over eten en typerend is een zin van de Belgische acteur Michel van Dousselaere: “Eten is als de liefde bedrijven, ook daar is een hoop ethiek mee gemoeid.” Naast al die interviewtjes dan per land of landstreek een stuk of vijf recepten, variërend van varkensrollade in melksaus (Argentijns) en 'kaviaar' van aubergines (Russisch, uiteraard) tot stierestaartragoût (al even vanzelfsprekend Spaans) en pom van kip en tajerwortel (Surinaams). Voor de ingrediënten voor al die gerechten hoeven we doorgaans, net als voor die buren, niet meer naar verre streken te reizen.