Vreemd bezoek in Artis

null Beeld

Een opmerkelijke bezoeker in Artis. In de Amsterdamse dierentuin is op 8 januari een roerdomp neergestreken. De vogel, een soort reiger, zit er nu nog steeds. Het is voor de eerste keer in de historie dat in Artis een wilde roerdomp is neergestreken.

Guus van Duin

Roerdompen leven in moerasgebieden. In Nederland is het een schaarse broedvogel, die je in de broedtijd eerder te horen dan te zien krijgt. Zijn harde HHHOEMMP-geluid is tot op grote afstand te beluisteren.

In de winter kunnen roerdompen het erg moeilijk krijgen doordat de waterpartijen waar ze voedsel zoeken bevriezen. Ze proberen dan weg te komen, naar betere, ijsvrije oorden. Zo is ook de vogel van Artis in de dierentuin terechtgekomen.

In Artis zijn ook andere reigersoorten te zien. Het zijn onze 'gewone' blauwe reiger, maar ook de kwak. Die laatste broedt met veel succes in de dierentuin en de vogels vliegen allemaal vrij rond. Ze eten uit speciaal voor ze opgehangen voerbakken, maar vliegen 's avonds ook wel de tuin uit om in de omgeving van de stad te foerageren. De kwak wordt ook wel nachtreiger genoemd.

Ook wilde aalscholvers komen naar de dierentuin, waar zij hun graantje (lees: visje en eendagskuikens) meepikken. Ze zitten momenteel op het ijs van de Pelikaanvijver, samen met hun gekortwiekte Artis-soortgenoten.

En, o ja, gewone bezoekers zijn er ook. Een paar ‿

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden