Vreeman treedt niet terug

Burgemeester Vreeman

Burgemeester Ruud Vreeman gaat woensdag de confrontatie aan met de Tilburgse gemeenteraad die in meerderheid het vertrouwen in hem heeft verloren.

In zijn verantwoording zal hij dan een ’nieuw licht’ laten schijnen over zijn omstreden beslissing om de raad vorig jaar niet direct te informeren over een overschrijding van het budget voor de verbouwing van het Midi Theater.

Dat staat beter bekend als het Adje-theater, naar de sidekick van Paul de Leeuw, gespeeld door de acteur Arijan van Bavel die het initiatief nam tot de verbouw van een voormalige bioscoop.

Donderdag zegden naast de meeste oppositiepartijen ook coalitiepartij SP de steun voor hem op. De nieuwe argumenten die Vreeman beloofde, wilde hij nog niet onthullen.

Vreeman wilde alleen kwijt dat hij ze niet kon noemen in zijn openbare verhoor door de enquêtecommissie die de kostenoverschrijding onderzocht.

Het verweer van Vreeman was tot dusver dat de stad onbestuurbaar dreigde te worden als de overschrijding meteen bekend werd. De laatste dagen legt hij ook sterk de nadruk op de integriteit van de gemeenteraad zelf. In zijn openbare verhoor afgelopen zomer bekritiseerde hij de raad onder meer omdat het vertrouwelijke ondernemingsplan van de toenmalige exploitanten van Midi uitlekte. Bovendien uitte hij het vermoeden dat de Tilburgse CDA-fractie de provincie heeft willen beïnvloeden om geen subsidie aan het project te verlenen. „De gemeenteraad moet ook in de beschouwingen worden betrokken”, zei hij destijds.

Vreeman vertelde donderdag dat hij zichzelf nog steeds in de spiegel kan kijken. „In twaalf jaar burgemeesterschap heb ik mijn informatieplicht nooit gerelativeerd”, reageerde hij op beschuldigingen over dictatoriaal gedrag.

De stellingname door de SP nog voor het raadsdebat noemde hij niet fair en niet democratisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden