Vredesproces Nepal in gevaar

Premier slaagt er niet in grondwet ingevoerd te krijgen en neemt ontslag

Een politieke patstelling brengt het vredesproces in Nepal in gevaar. Zondag heeft de derde premier in drie jaar tijd, Jhalnath Khanal, zijn ontslag ingediend omdat hij er niet in slaagde een nieuwe grondwet in te voeren.

Sinds het eind van de burgeroorlog in 2006 is de politieke situatie in het Aziatische land fragiel. Vorig jaar gingen tienduizend demonstranten de straat op om het aftreden van premier Madhav Kumar te eisen. Khanal, een marxist, werd na zeven maanden impasse en zeventien stemrondes beëdigd, maar hield het dus slechts zes maanden vol.

Het voltooien van de grondwet was een van Khanals belangrijkste opdrachten. De deadline voor de uiteindelijke tekst is al drie keer uitgesteld, omdat de twee grootste partijen, de maoïstische Verenigde Communistische Partij van Nepal en het centrumlinkse Nepalees Congres, het over bijna alle onderwerpen oneens zijn.

Khanal wordt ook verweten dat hij geen oplossing heeft gevonden voor de 19.000 voormalige maoïstische rebellen die sinds het eind van de oorlog in kampen verblijven. Het is de bedoeling dat de voormalige strijders op worden genomen in het nationale leger, maar het Nepalees Congres staat niet te juichen bij dat idee. De partij eist dat de strijders hun loyaliteit aan de maoïsten opgeven en een militaire training volgen. De voormalige rebellen zijn het hier niet mee eens en worden daarin gesteund door de Verenigde Communistische Partij van Nepal.

De maoïstische rebellen streden in een tien jaar durende burgeroorlog voor de afschaffing van het koningshuis. In 2008 kregen zij hun zin toen koning Gyanendra aftrad en de weg vrijmaakte voor een republiek en een meerpartijendemocratie. De invoering van een nieuwe grondwet zou een belangrijke mijlpaal zijn bij deze overgang.

Analisten voorspellen economische en sociale onrust als de politieke partijen geen consensus bereiken. Het land heeft ruim honderd etnische groepen met botsende belangen en kampt bovendien met een hoge werkloosheid, gebrek aan investeerders en de emigratie van hoger opgeleiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden