Vredesherrie hoor je veel te weinig

Met 3,5 miljoen tegelijk 'vredesherrie' maken. Zo viert de meditatiebeweging The Art of Living volgende week haar 35-jarig jubileum. Er gaan 200 Nederlanders naar het festival in New Delhi, onder wie actrice Julika Marijn.

Vredesherrie? Leg eens uit?

"De mensen op aarde die vrede willen, hoor je niet. En terroristen maken heel veel herrie. Daarom is er een vredesevent aan het jubileum gekoppeld. Het is tijd om te laten horen dat mensen vrede en verbondenheid willen vieren. We gaan mediteren, en ministers en leiders doen ook mee. Leiders maken er vaak een potje van - verleidingen van macht en corruptie vind je overal. Voor hen is er een conferentie over ethiek en leiderschap. Uit Nederland zijn rabbijn Awraham Soetendorp en oud-premier Ruud Lubbers er als spreker bij."

Waar staat Art of Living voor?

"Er is veel stress in de wereld. Alle problemen beginnen vanuit stress. En ademhalingsoefeningen en meditatie halen stress uit het lichaam. Volgens Sri Sri Ravi Shankar, onze oprichter, komen de menselijke waarden dan weer naar boven: eerlijkheid, vriendelijkheid en oprechtheid. Een mens in optimale staat is vrij, vol liefde en heeft zin in het leven.

"In Nederland volgden zo'n 11.000 mensen onze cursus. Van het cursusgeld financieren we projecten: scholing en hulp bij rampen, zoals de aardbeving in Nepal. Bij ons kijk je verder dan je eigen geluk."

De ademhalingstechnieken zouden een geweldloze samenleving creëren. Is dat niet wat naïef?

"Het zou ver gaan om te denken dat iedereen stressvrij kan raken. Maar ik doe wat ik kan. Je wilt goede krachten op aarde. Als ieder individu stressvrij zou zijn, dan zouden conflicten niet escaleren. Dan zouden we allemaal broeders zijn."

Stress is dus ook de oorzaak van terrorisme?

"Ja. Mensen van IS zijn gehersenspoeld. Ik denk wel dat het ten diepste stress is. Daar komt bij dat terroristen vaak weinig te verliezen hebben; ze zijn arm, of voelen zich niet geaccepteerd. Ze zijn niet in hun natuurlijke staat. Ravi Shankar zegt: In elke dader zit een slachtoffer. Hij veroordeelt gedrag, maar accepteert hoe iemand in wezen is. Geef je mensen het gevoel dat ze gehoord worden, dan staan zij ook open om te luisteren."

Terroristen ook?

"Ravi Shankar heeft met de Farc gepraat, en met IS heeft hij dat ook getracht. Bij de Farc kon hij hen laten inzien dat zij en hun tegenstanders allebei slachtoffer zijn van de situatie, en dat het niets oplevert. Met IS is het niet gelukt. Hij kreeg een doodsbedreiging."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden