Vredescentrum breekt ook met Fifa

Verdacht kopstuk Jack Warner blaast 'tsunami aan onthullingen' opnieuw af

In navolging van de internationale politieorganisatie Interpol heeft ook het Nobel Vredescentrum in Oslo de samenwerking met wereldvoetbalbond Fifa verbroken. De Noorse instantie heeft geen specifieke reden voor het besluit gegeven.

De Fifa ondersteunde sinds het WK voor clubs in 2013 in Marokko de 'handdruk voor vrede', een gebaar van vriendschap en respect dat door de Noorse voetbalbond en het Nobel Vredescentrum werd bedacht en ontwikkeld. De Fifa gebruikte sindsdien het logo van het Noorse initiatief in tal van promotionele activiteiten.

Interpol kondigde vorige week aan dat het voorlopig geen gebruik meer maakt van het Fifa-fonds van 20 miljoen euro ter bestrijding van onder meer omkoping in het voetbal. De Fifa is al maandenlang in de greep van beschuldigingen over corruptie.

De scheidende Fifa-preses Sepp Blatter benadrukte dat de handdruk voor vrede voorlopig onderdeel blijft uitmaken van het vaste ritueel bij Fifa-toernooien, zoals nu het WK onder 20 jaar in Nieuw-Zeeland en het WK voor vrouwen in Canada.

Blatter kwam terug op zijn plan om de WK-finale onder 20 jaar komende zaterdag in Nieuw-Zeeland te bezoeken. Volgens de Fifa is Blatter druk bezig de hervormingen in gang te zetten, die nodig zijn om de wereldvoetbalbond een goede toekomst te geven.

De Aziatische voetbalconfederatie (AFC) houdt vast aan het eerder ingenomen standpunt over het aangekondigde aftreden van Blatter. "Wij respecteren zijn besluit volledig en zijn ervan overtuigd dat hij deze beslissing heeft genomen na een diepe en zorgvuldige afweging", liet de AFC in een verklaring weten.

De Aziatische voetbalconfederatie, die uit 46 lidstaten bestaat waarvan vrijwel alle bonden pro-Blatter zijn, reageerde op berichten als zou Blatter zijn aftreden heroverwegen. De Afrikaanse confederatie (CAF) ontkende maandag al dat er (schriftelijke) verzoeken vanuit zijn organisatie aan Blatter zijn gedaan om als preses aan te blijven.

Het gevallen Fifa-kopstuk Jack Warner blies zijn 'tsunami' aan onthullingen over de gang van zaken bij de wereldvoetbalbond en de handelwijze van Blatter opnieuw af. "Ik heb dertig jaar met hem samengewerkt. Ik weet wat loyaliteit betekent. Als een man op de grond ligt, of ogenschijnlijk op de grond ligt, zal ik hem geen trap na geven. Ik zal hem juist de helpende hand bieden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden