Vredesbeweging onderzoekt ontslagprocedure

Van een medewerkster UTRECHT - De ledenvergadering van de vredesbeweging Kerk en Vrede heeft zaterdag een commissie ingesteld die het ontslag van twee van de drie stafmedewerkers door het bestuur gaat onderzoeken. In afwachting van de rapportage van de commissie, op 8 juni, is het ontslag opgeschort.

Begin mei werd bekend dat de twee stafmedewerkers ontslagen zouden worden.

Het bestuur en de twee medewerkers communiceerden al bijna een jaar niet meer met elkaar, wegens onenigheid over bezuinigingen die door teruglopende inkomsten moeten worden doorgevoerd.

Het bestuur wil dat de nadruk van het werk op het blad Kerk en Vrede en de bureauredactie ligt, maar de medewerkers willen vredeseducatie centraal stellen. De werkgroep vredeseducatie had de leden opgeroepen op de ledenvergadering het bestuur te veroordelen.

Bezinning De staf meent dat een betaalde kracht vredeseducatie moet blijven coördineren, terwijl het bestuur deze taak volledig door vrijwilligers wil laten verrichten. Daarmee wil het bestuur tijd vrij maken voor een grondige bezinning op de toekomst van de vereniging, de productie van het verenigingsblad en voor het verenigingssecretariaat.

De commissie die zaterdag is ingesteld zal de argumenten van het bestuur naast die van de staf leggen en bezien of er ruimte is voor bemiddeling.

De leden van Kerk en Vrede hoorden zaterdag slechts de kant van het bestuur, omdat de beide stafleden die ontslag boven het hoofd hangt, ziek thuis zitten.

Kerk en Vrede is gedwongen prioriteiten te stellen omdat het ledental en daarmee de financiën teruglopen. Ze telt op dit moment zo'n dertienhonderd leden. Vergrijzing en veranderde omstandigheden in de wereld sinds het einde van de Koude Oorlog breken de vereniging op.

Toch meent secretaris A. Polhuis dat het besluit om vredeseducatie nog slechts op vrijwillige basis uit te voeren, niet uit armoede is genomen. Hij ziet het als een uitdaging om terug te gaan naar waar de vereniging voor staat: “het evangelie losslaan van de oorlog”, zoals oprichter Heering het in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog verwoordde.

Die opdracht moet vertaald worden naar een tijd waarin militairen vredesmissies uitvoeren in oorlogsgebieden, meent het bestuur.

Zoals in de jaren zeventig is gedebatteerd over de toelaatbaarheid van revolutionair geweld, zo bestaat er binnen de vereniging verschil van mening over geweldgebruik door militaire 'vredestichters'. Bestuursvoorzitter R. Treep zegt de staf al drie keer aan tafel te hebben genood, maar deze is daarop nooit ingegaan.

Onderschat H. Ransijn, lid van de vereniging en actief in zowel de vredeseducatie als de redactie van Kerk en Vrede, meent echter dat het bestuur de weerstand tegen zijn beslissingen heeft onderschat en nooit heeft willen terugkomen op de verstoorde verhouding tussen staf en bestuur die daar het gevolg van was.

Alle partijen zijn het erover eens dat er ontslagen moeten vallen. Maar het schrappen van vredeseducatie uit het takenpakket van de betaalde krachten ervaart de staf volgens Ransijn als een verschraling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden