Vredenburg wil half miljoen extra

UTRECHT (ANP) - Het Muziekcentrum Vredenburg trekt steeds meer bezoekers, maar maakt zich toch zorgen over de toekomst. Volgens directeur Peter Smids moeten de bezuinigingen van de afgelopen jaren gedeeltelijk ongedaan worden gemaakt, wil zijn muziekcentrum op de huidige manier kunnen blijven functioneren.

De directeur van Vredenburg gaat het nieuwe college van B en W van Utrecht vragen de subsidie te verhogen met een bedrag in de orde van grootte van een half miljoen gulden.

Smids verklaarde dat bij de presentatie van het seizoen 1994/1995 van Vredenburg. De afgelopen jaren heeft het Muziekcentrum bezuinigingen van acht- a negenhonderdduizend gulden moeten opvangen op een exploitatiebudget van 4,5 miljoen gulden. Dat is vooral gebeurd via de toegangsprijzen en door goedkoper uitvoeringen in te kopen.

Desondanks is het aanbod gevarieerd gebleven en zijn de bezoekersaantallen gegroeid, stelde hij tevreden vast. Vorig jaar trok Vredenburg met zijn grote (1.700 plaatsen) en kleine zaal (325 plaatsen) bijna 450.000 bezoekers. Voor een groot deel van de symfonische concerten was de bezettingsgraad 80 procent; bij de nieuwe muziek lag dat op 50 a 60 procent.

Voor het nieuwe seizoen zijn in totaal vijfhonderd concerten van klassieke en niet-klassieke muziek gepland, waarvan er driehonderd deel uitmaken van 52 abonnementsseries. Het aandeel van de niet-klassieke concerten is flink uitgebreid. De serie Jiddische muziek, die vorig jaar veel succes had, is verdubbeld. Ook zijn er weer series met Griekse, Turkse, Latijnsamerikaanse en Indiase muziek en vindt het vierde Flamenco-festival plaats.

De klassieke serie Internationaal Concertpodium biedt grote namen als Shura Cherkassky (piano), Barbara Hendricks (sopraan) en het pianoduo Katia en Marielle Labeque. Op 4 december vindt er een Schnittkefestival plaats, waarschijnlijk in aanwezigheid van de componist.

Vredenburg heeft onder de titel 'Het Nederlands pianoconcert' een serie van zes concerten met eigentijdse muziek geprogrammeerd in samenwerking met enkele omroepzendgemachtigden. De uitverkoren solo-concerten bieden een overzicht van wat in vijftig jaar op dit gebied werd gecomponeerd door Carl Smulders, Henriette Bosmans, Leo Smit, Willem Pijper, Kees van Baaren, Tristan Keuris, Jan van Vlijmen en Ton de Leeuw.

De Amerikaanse saxofonist Eddy Daniels is voor een serie van 11 concerten in Utrecht gecontracteerd. De uitvoeringen vinden plaats in februari 1995.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden