Vrede Sri Lanka stapje dichterbij

Met het opheffen van het verbod op de Tamil Tijgers woensdagnacht lijkt vrede in Sri Lanka iets dichterbij gekomen. Nu dat obstakel is opgeruimd kan het vredesoverleg met de Srilankaanse regering op 16 september in Thailand doorgaan. Daar zullen de partijen pogen een eind te maken aan de al negentien jaar woedende burgeroorlog op het eiland in de Indische Oceaan.

Sinds 1983 vechten de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelan, voor een onafhankelijke staat. Die strijd verliep redelijk succesvol. In 1990 beschikten de Tijgers op het noordoostelijke schiereiland Jaffna over een eigen politiemacht, burgerbestuur, rechtbanken, gevangenissen, een visasysteem en een kleine marine.

Een offensief van het Srilankaanse leger drong hen in 1995 terug naar de oerwouden ten zuiden van Jaffna. Van daaruit voeren de rebellen een guerrilla-oorlog met bomaanslagen en moorden tegen de rest van Sri Lanka. Vier jaar geleden werden de Tijgers wettelijk verboden na een bomaanslag op 's lands heiligste boeddhistische tempel waarbij 26 mensen om het leven kwamen. Het conflict heeft meer dan 64 duizend slachtoffers geëist.

Het legaliseren van de Tijgers was voor de regering onder leiding van premier Ranil Wickremesinghe (Verenigde Nationalistische Partij) de enige manier om hen om te tafel te krijgen en een vredesproces in gang te zetten. De Tijgers weigerden te praten als verbannen organisatie.

De regering neemt met de legalisering echter ook een risico. Zo gingen drie dagen geleden 5000 marxisten en boeddhistische monniken de straten op in de hoofdstad Colombo om te protesteren tegen het opheffen van het verbod. De actie van de regering kan wederom massaal protest veroorzaken onder de machtige boeddhistische geestelijken die veel volgelingen hebben.

Ook is de weerzin van president Chandrika Kumatarunga (Volksalliantie) en de marxistische oppositiepartij gewekt. Zij zien het opheffen van het verbod op de Tijgers, zonder dat zij hun wapens moeten neerleggen, als legalisering van terrorisme en separatisme. ,,Laten we allemaal samenwerken om deze regering die onze nationale veiligheid in gevaar brengt omver te werpen'', verklaarde het Marxistische Volksbevrijdingsfront.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden