Vrede in Oekraïne is ver weg na aanval op Marioepol

Pro-Russische rebellen vuren raket af op havenstad: dertig doden. Moskou ontkent achter offensief te zitten.

De zwaarste gevechten in maanden hebben een streep gehaald door het fragiele staakt-het-vuren dat begin september 'rust' bracht in Oost-Oekraïne. Met de raketbeschieting van de havenstad Marioepol, die zaterdag dertig levens eiste en en een ravage aanrichtte in een woonwijk, lijkt de situatie terug bij af.

De leider van de 'volksrepubliek' Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, gaf de dag ervoor te kennen dat het bestand wat hem betreft verleden tijd is en dat de pro-Russische rebellen niet rusten voor ze de hele provincie Donetsk in handen hebben. Marioepol is de tweede belangrijkste stad van de provincie en een zeer belangrijke havenstad in Oekraïne.

"De aanval op Marioepol is begonnen", zei Zachartsjenko zaterdag onder applaus van sympathisanten, nadat rebellenwoordvoerders zich eerder hadden gedistantieerd van de raketaanval op die stad. Die is volgens hen een 'provocatie' van de Oekraïense troepen. Maar onderzoek ter plekke, door OVSE-waarnemers, leert dat de raketten zijn afgevuurd vanuit door rebellen gecontroleerd gebied ten oosten van Marioepol.

De OVSE heeft de aanval scherp veroordeeld, de EU-ministers van buitenlandse zaken hebben voor donderdag een spoedvergadering uitgeschreven. Nieuwe onderhandelingen lijken er niet in te zitten; Zachartsjenko toont zich onverzoenlijk. Hij heeft zijn troepen opdracht gegeven van nu af 'geen krijgsgevangenen' meer te zullen maken.

Volgens de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial staat dat gelijk aan een oorlogsmisdaad. "Zo'n bevel is misdadig, ongeacht hoe het gewapende conflict in Oost-Oekraïne moet worden gekwalificeerd: als een internationaal conflict of als een burgeroorlog. Het internationale humanitaire recht verbiedt ondubbelzinnig het uitvaardigen van dergelijke bevelen", zegt de organisatie.

In Donetsk vallen eveneens vrijwel dagelijks burgerdoden en gewonden bij beschietingen. Rebellenleider Zachartsjenko heeft ook zijn zinnen gezet op Debaltsevo, een stadje in het noorden van de provincie dat in handen is van het Oekraïense leger, maar is omsingeld door de rebellen.

De vraag is waar de rebellen de offensieve kracht vandaan halen om de plannen te realiseren. Volgens Kiev is dat alleen mogelijk met steun van Rusland en lijdt het geen twijfel dat het besluit tot een nieuw offensief in Moskou is genomen. Rusland blijft elke betrokkenheid ontkennen, ook de levering van wapens aan de rebellen. Volgens minister van buitenlandse zaken Lavrov ontbreekt voor Russische inmenging ieder bewijs.

Wel zijn er indirecte aanwijzingen voor Russische aanwezigheid, zoals militair materieel dat zowel in Rusland als op Oekraïens grondgebied is gesignaleerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden