Vragen / Vrij van school op een islamitische feestdag?

In het Vlaamse onderwijs zijn onlangs enkele feestdagen van moslims en joden erkend als officiële vrije dagen. Nederlandse scholen lossen het probleem van de verschillende godsdienstige feestdagen pragmatisch op: de vrije dagen worden per school en per kind geregeld. Hoe gaat het elders? Vandaag: Frankrijk.

door Pieter van den Blink

De kalender van het schooljaar is in Frankrijk op nationaal niveau geregeld. Kerst, Pasen en Allerheiligen markeren het ritme van de vakanties. Maar in het kader van de alom beleden wens tot decentralisatie zijn de scholen gerechtigd naar eigen inzicht leerlingen vrij te geven voor andere, niet christelijke, feestdagen. Mits het normaal functioneren van de school niet in het gedrang komt.

,,Bij ons is ongeveer eenderde van de leerlingen moslim'', zegt de leerlingen-begeleidster van het Lycée Saint-Exupéry in Sarcelles, een voorstad van Parijs. ,,Zij zijn afwezig tijdens het Suikerfeest. Dat is geen probleem. De lessen gaan door, want het Franse onderwijs is godsdienst-neutraal.''

Het ministerie stelt jaarlijks een lijst op van data die in aanmerking zouden kunnen komen om leerlingen met een bepaalde religieuze overtuiging vrij te geven. Voor dit jaar waren het elf dagen. Voor de moslims en de Grieks-orthodoxen werden elk drie dagen voorgesteld, voor de Armeense en de joodse gemeenschap ieder twee dagen en voor de boeddhisten één dag. Deze laatsten hadden overigens de pech dat hun feestdag, die gevierd wordt op de volle maan van de maand mei, dit jaar op een zondag viel.

De islam is de tweede godsdienst in Frankrijk. Volgens de suggestie van het ministerie van onderwijs, die bijna overal wordt opgevolgd, krijgen moslimleerlingen drie keer per jaar extra vrij: bij het offerfeest, het feest ter ere van de geboorte van de profeet en ten slotte straks op 6 december, bij het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan.

Op het Europees lyceum Montebello in het Noord-Franse Lille is het beleid soepel. ,,Een briefje van de ouders volstaat waarin ze de reden van afwezigheid melden, net als wanneer hun kind naar de tandarts moet. Onze leerkrachten houden rekening met de islamitische feestdagen wat het huiswerk betreft'', zegt de rector. In Marseille, de tweede stad van Frankrijk, zegt de rector van het Lycée Montgrand: ,,Zolang die feesten geen weken gaan duren, waarom zou ik het ze misgunnen?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden