Vragen over status Tanja Nijmeijer

colombia | Wat is de juridische status van Farc-strijdster Tanja Nijmeijer? Een Colombiaanse senator wil opheldering.

EDWIN KOOPMAN

De Colombiaanse regering moet zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de juridische status van Tanja Nijmeijer. Dat vindt de Colombiaanse senator José Obdulio. De Nederlandse sloot zich in 2003 aan bij guerrillabeweging Farc en nam de afgelopen vier jaar deel aan de vredesbesprekingen in Havana. Nu er een akkoord ligt, is ze teruggekeerd naar Colombia.

"Het is onbekend in welke hoedanigheid de buitenlandse op Colombiaans grondgebied is", aldus Obdulio in zijn verzoek. Hij is een van de meest radicale conservatieven uit het kamp van ex-president Álvaro Uribe. Samen vormden zij de motor achter de campagne tegen het vredesakkoord, dat in oktober door een kleine meerderheid van de stemmers werd afgekeurd.

Inmiddels is een vernieuwd akkoord door het parlement aangenomen, maar daarin staat geen woord over de toekomst van Nijmeijer en andere buitenlandse strijders.

Nijmeijer is nog altijd Nederlandse maar heeft geen Nederlands paspoort meer. Ze staat op de lijst van gezochte personen van Interpol. De Amerikaanse justitie zoekt haar wegens veronderstelde betrokkenheid bij de ontvoering van drie Amerikanen door Farc.

Volgens minister Koenders van buitenlandse zaken betekent dit niet dat zij meteen gearresteerd zou worden, mocht ze op de ambassade in Bogotá verschijnen. "Zo werkt dat niet. Ze moet daar eerst een paspoort aanvragen en dan besluit de Nederlandse regering of ze dat ook krijgt." Nederland is niet verplicht een paspoort te geven. Wel moet de ambassade haar een vrijgeleide geven, mocht Nijmeijer terug willen naar Nederland. Daarmee loopt ze wel het risico bij aankomst te worden aangehouden.

"Het belangrijkste voor haar is dat zij onderdeel is van de overgangsjustitie van Farc en de regering", zei Koenders. De partijen timmerden een juridisch raamwerk in elkaar om demobilisatie en terugkeer in de samenleving van de guerrilleros mogelijk te maken.

Nijmeijer is daar al mee begonnen, zo blijkt uit een artikel op een van de webpagina's van Farc, waarin ze fel van leer trekt tegen senator Obdulio. Zijn vragen over haar status noemt zij "een van de laatste rochels van het stervende beest van de oorlog". Nijmeijer bevindt zich in een van de concentratiezones waar de strijders beginnen aan het proces van identificatie en demobilisatie. Zij heeft de komende zes maanden dezelfde juridische status als de duizenden andere guerrilla's, van wie velen overigens net zo min in het bezit zijn van een officieel identiteitsdocument.

Wat daarna volgt is onzeker. In september zei Nijmeijer tegen Trouw in Colombia te willen blijven om actief te zijn binnen Farc als politieke beweging. Over haar status wilde ze niets kwijt. "Het advies van onze advocaat is om het daar niet over te hebben. Dat zijn interne dingen, ik ben niet de enige. Het is een groep en daar moet een regeling voor worden getroffen en dat vindt de regering ook."

Dat laatste wordt desgevraagd bevestigd door Sergio Jaramillo, namens de regering een van de architecten van het vredesakkoord. "Een Colombiaans staatsburgerschap is niet onmogelijk, daar kan naar gekeken worden," zei hij over Nijmeijer.

President Juan Manuel Santos verklaarde tegen de Wall Street Journal op een vraag over Nijmeijer : "Misschien willen ze (buitenlandse strijders, red.) Colombiaan worden, dan kunnen we hen opnemen in de overgangsjustitie. Zo niet dan moeten we hen misschien deporteren."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden