Vragen over rol Kroes bij lobby tegen concurrentie op kabel

amsterdam – De rol van eurocommissaris Kroes (mededinging) bij het besluit over concurrentie op de kabel heeft vragen opgeroepen in het Europees en Nederlands parlement. GroenLinks wil van zowel de Europese Commissie als de Nederlandse staatssecretaris Heemskerk weten wie er betrokken waren bij een lobby tegen die concurrentie en waarom eurocommissaris Reding van informatietechnologie die lobby ’ongebruikelijk’ vond. Ook de SP-fractie in de Kamer heeft er vragen over.

Aanleiding zijn berichten in Trouw en Het Financieele Dagblad (FD) van gisteren. Eurocommissaris Viviane Reding liet daarin weten dat er een ’ongebruikelijk sterke lobby’ is geweest die haar ervan heeft trachten te weerhouden concurrentie op de Nederlandse kabelnetten toe te staan. Daarover moest zij samen met haar collega Kroes van mededinging maandag een besluit nemen.

Het FD wist gisteren te melden dat ’volgens bronnen rond de Commissie’ Reding met die ’ongebruikelijke’ lobby doelde op Kroes. Kroes zou op het laatste moment hebben geprobeerd vast te leggen dat de Commissie ’ernstige twijfels’ over de voorstellen van Opta heeft, aldus het FD.

Zo’n toevoeging zou de concurrentie die de Opta voorstelt voor de Nederlandse kabelnetten, op de lange baan hebben geschoven. Door het ontbreken van die concurrentie betalen de klanten van de twee grote netten Ziggo en UPC nu zo’n 600 miljoen euro per jaar te veel voor hun tv-abonnement, zo menen deskundigen. Reding is, net als de Opta, een voorstander van concurrentie en hield als eerst verantwoordelijke in dit dossier ’haar poot stijf’, aldus Brusselse bronnen.

In 2005 wees Kroes een eerder Opta-voorstel voor concurrentie op de kabel af. GroenLinks in Brussel wil nu ook weten welke lobby er toen is gevoerd. GL-Kamerlid Vendrik wil dat Heemskerk in Brussel navraag doet naar de gang van zaken. Ook wil hij weten wat het gemis aan concurrentie consumenten heeft gekost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden