Vragen over het waarom van een wedstrijd

Desorganisatie in De Kuip. Een trainer (Rutten) die stamelt dat het zo niet had gemoeten en een voorzitter (Wessels) die na een korte, weinig verhullende verklaring maakt dat hij wegkomt.

Eric Hornstra

Desorganisatie ook buiten De Kuip, waar de vreemde nabeschouwing zijn climax krijgt. Een uur nadat Feyenoord-FC Twente (1-1) is geëindigd, verlaten de Twente-spelers het stadion om hun plaats in de bus te zoeken. Natuurlijk zijn er op dat moment vragen. Vragen over het waarom van de wedstrijd. Vragen over de manier van besluitvorming. Vragen over de gemoedstoestand van de voetballers zelf.

De spelers uit Enschede willen graag hun verhaal kwijt. Wie door leed wordt getroffen, moet dat verdriet niet oppotten, maar erover praten. Die kans krijgen ze echter amper. Telkens wanneer een journalist een voetballer aanspreekt, springen veiligheidsbeambten te voorschijn met de waarschuwing dat spreken met de pers strikt verboden is. ,,Orders van de technische staf.'' Welke duistere gedachte steekt er achter die totalitaire maatregel?

Dat niet alles met volledige consensus is besloten, valt tussen de regels door eenvoudig te lezen. Trainer Fred Rutten is tijdens de persconferentie zwaar geëmotioneerd. Daarom heeft hij zijn tekst op de achterkant van de opstelling staan. ,,Wij hebben hier gespeeld tegen onze zin'', verklaart hij. ,,Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers. Wij excuseren ons bij de direct betrokkenen.'' Rutten vouwt zijn papier op. ,,Als je dit meemaakt wat is voetbal dan?'' besluit hij. Duidelijker kan een trainer niet zijn, maar waren de excuses niet door een fermer standpunt te voorkomen geweest?

Bij de bus laten enkele spelers zich niet de wet voorschrijven. Goed, er zal dan wel een spreekverbod zijn, maar als je aan de andere kant van de bus staat, doet niemand lastig. En dus praten ze: Vennegoor of Hesselink, Ter Avest, Van der Meyde en Ten Hag. Ze praten over de laatste training op zaterdag, over de verontrustende meldingen tijdens de busreis naar het westen, over de afschuwelijke tv-beelden in de hotelkamer. Los van elkaar vertellen ze dat ze de wedstrijd niet wilden spelen.

,,Voetbal is blijkbaar boven elke realiteit verheven'', zucht aanvoerder Ten Hag. ,,Wij zijn profs, maar ook mensen. Deze club is sterk geworteld in Enschede, met tal van Enschedeërs in de ploeg. Daarom wilden wij de wedstrijd eruit hebben. Dat hebben we krachtig genoeg meegedeeld.''

Als laatste vervoegt Rutten zich bij de bus. Toch eens checken waarom de spelers moesten zwijgen. ,,Een spreekverbod?'', reageert Rutten verbaasd. Ik weet niets van een spreekverbod.'' Dat maakt alles nog verwarder. Heeft de KNVB FC Twente onder druk gezet? Volgens woordvoerder Rob de Leede niet (,,We hebben gezamenlijk de plussen en minnen op een rij gezet''). Of heeft het clubbestuur Rutten en zijn elftal misschien bewerkt? Nee, suggereert voorzitter Herman Wessels. ,,Het overleg kwam laat op gang. De supporterstrein was al vertrokken, dan moet je een rationeel besluit nemen''.

Bij een van de schakels (KNVB of clubbestuur) moet er iets zijn geforceerd. En als dat niet het geval is, heeft het gemankeerd aan een fatsoenlijke communicatie. Omdat het rationele belang van een op tijd beëindigde competitie het nooit mag winnen van de emoties bij rampspoed.

Het duel wordt toch gespeeld. Op papier is zelfs alles nog mogelijk als het elftal van Rutten om half drie aftrapt. Een winstpartij tegen Feyenoord, gecombineerd met verlies van Ajax zou deelname aan de Uefa Cup betekenen. Maar wat is die bespiegeling waard. Het doorgaan van Feyenoord-Twente is wrang, ook al verloopt de minuut stilte in stijl. Ook al gedraagt het Feyenoord-publiek zich lief. Ook al krijgt het Twente-publiek vocaal alle ruimte. Er is op deze middag van de zakradio's ook geen reden voor de Rotterdammers om verhit te raken. Cruz en schutter Kornejev straffen een fout van verdediger Grujic spoedig af en in Utrecht en Arnhem gaat alles naar wens.

Zelfs na de 1-1 (Booth verrast Dudek met een trap in de draai) is er nog niets aan de hand. Onrustig wordt het pas om kwart over vier, als het bericht van Curovic' doelpunt (2-2) in Arnhem door de ether gaat.

Een paar minuten later is de derde plaats (goed voor de voorronde van de Champions League) zeker. Er is enthousiasme, maar niet voor lang. Eigenlijk is ook Feyenoord een beetje het slachtoffer van de klap in Enschede. Henk van Stee (,,Ik vind dit een nationale ramp, kennelijk denkt de KNVB daar anders over'') voelt bij de persconferentie haarfijn aan dat de vreugde tempering behoeft.

Want wat is een 1-1 waard op een dag waar nog tussen puinhopen wordt gezocht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden