Vragen over e-mails blijven Clinton achtervolgen

Hillary Clinton. Beeld ap
Hillary Clinton.Beeld ap

Hillary Clinton heeft tegenover een federale rechter verklaard dat ze alle e-mails die ze heeft verzonden als minister van Buitenlandse Zaken aan het betreffende ministerie heeft overgedragen. Ze was daartoe door de rechter opgeroepen, aldus CNN. De oproep volgde naar aanleiding van een rechtszaak is aangespannen door de conservatieve organisatie Judicial Watch.

Mari Meyer

De organisatie wil middels de rechtszaak, die zich beroept op de Amerikaanse versie van de Wet openbaarheid van bestuur, informatie inwinnen over Clintons voormalige werknemer Huma Abedin. Ook Abedin werd opgedragen om e-mailverkeer en documenten over te dragen uit de tijd dat Clinton nog minister van Buitenlandse Zaken was, tijdens de eerste regeerperiode van president Barack Obama.

Abedin deed naast haar baan bij het ministerie ook in de private sector. Zo werkte ze onder andere voor de Clinton Foundation, een liefdadigheidsorganisatie die in 2001 werd opgericht door Bill en Hillary Clinton. Volgens Judicial Watch heeft de e-mails en documenten opgevraagd om te kijken of er sprake is geweest van belangenverstrengeling.

De rechter had zowel Clinton, Abedin als Cheryl Mills, die ook voor Clinton werkte, opgedragen om alle overheidscommunicatie die zij nog in hun bezit hadden, over te dragen. Ook wil de rechter weten of Abedin en Mills berichten hadden verstuurd via de privéserver van Clinton.

Vertrouwelijke e-mails
Om die privéserver ligt Hillary Clinton, de gedoodverfde kandidaat namens de Democraten voor de presidentsverkiezingen in 2016, al sinds maart onder vuur. Toen werd bekend dat ze vertrouwelijke overheidse-mails had verstuurd via een privé-server. In haar vier jaar als minister zou ze uitsluitend haar persoonlijke e-mailadres hebben gebruikt en niet het officiële adres van de overheid. De zaak werd vorige maand al onderzocht door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie schijnt nu zelfs te worden bekeken door de inlichtingendienst FBI.

Woordvoerders van Clinton hebben meerdere malen laten weten dat de onderzoeken naar haar e-mails niet strafrechtelijk van aard zijn en dat de kandidaat niet wordt verdacht van strafbare feiten. Clinton heeft ontkend dat ze vertrouwelijke informatie heeft verstuurd of ontvangen op haar op haar privé-adres.

Huma Abedin. Beeld ap
Huma Abedin.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden