Vrachtwagen rijdt in op het hart van de Duitse cultuur

doden op kerstmarkt | Vlak na het drama stond burgemeester Müller de pers te woord: Deze vreselijke daad zal zijn stad Berlijn er niet onder krijgen. Een vrachtwagen veroorzaakte een ravage. Er vielen minstens negen doden.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Een vrachtwagen die gisteravond in het centrum van Berlijn op een kerstmarkt inreed, heeft minstens negen mensen gedood. Naar schatting vijftig marktbezoekers raakten gewond op het Breitscheidplatz bij de Gedächtniskirche. Volgens de politie was het hoogstwaarschijnlijk een aanslag.

De vrachtwagen met oplegger reed waarschijnlijk op de parallel-weg en gooide ter hoogte van de kerk het stuur om, en boorde zich in de marktkramen daar. Volgens omstanders reed de truck ongeveer zestig kilometer per uur en deed de chauffeur geen enkele poging om af te remmen. Naar schatting kwam hij pas na zestig meter tot stilstand.

Het lijkt erop dat het de grootste aanslag van dit jaar op Duitse bodem is. Bij aanslagen in Ansbach, München en Würzburg raakten mensen gewond, maar vielen geen doden.

De zwarte vrachtwagen richtte op de markt een enorme ravage aan. Onder een hemel van kerstlichtjes lagen de stalletjes door elkaar. De wagen kwam tot stilstand bij een kerststal met daarop de tekst Faszination Weihnachten.

Volgens getuigen lagen onder de truck verschillende slachtoffers. De voorruit van de wagen was kapot. Slachtoffers werden op brancards naar de gereedstaande ambulances gebracht. Overlevenden werden met aluminium warmhouddekens van de markt weggevoerd.

De altijd druk bezochte kerstmarkten zijn in Duitsland vaak genoemd als mogelijke doelen van terroristische acties. De kerstmarkt neemt in de Duitse cultuur een belangrijke plek in. Op deze markten, vijf dagen voor Kerst, komen veel toeristen af. Welke organisatie achter deze actie zit was gisteravond laat nog onbekend. De aanslag doet denken aan die in Nice in juli dit jaar op een Franse feestdag, waarbij ruim tachtig doden vielen.

De plek in Berlijn lijkt met grote zorg te zijn uitgekozen. De Gedächtniskirche is voor veel Duitsers een iconische plek, omdat die veel mensen herinnert aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. De aanslag gebeurde even na achten, een moment waarop veel Berlijners uit hun werk komen en kerstinkopen doen op de populaire markt aan de Kurfürstendamm.

De verdachte van de aanslag is een uur later door de politie gearresteerd. De vermoedelijke bijrijder is om het leven gekomen. Zijn lichaam lag in de cabine. Berlijners werden door de politie gevraagd om binnen te blijven om geen gevaar te lopen of de hulpdiensten in de weg te lopen.

De truck is eigendom van een Pools bedrijf. De directeur zei gisteren dat hij zich niet kon voorstellen dat de neef die al vijftien jaar bij hem in dienst was, een aanslag zou plegen. Hij vermoedde dat de vrachtwagen is gestolen.

Bij de kerk stond de Berlijnse burgemeester Michael Müller (SPD) tientallen verslaggevers te woord. Volgens hem zou ook deze aanslag Berlijners er niet onder krijgen. "Het is dramatisch", zei hij, maar de situatie was gisteravond volgens hem 'onder controle'.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verhoogt het dreigingsniveau voor Nederland niet.

Volg het nieuws op trouw.nl

undefined

In het kort

In Berlijn is een vrachtwagen op een kerstmarkt ingereden: er zijn zeker 9 doden

Vermoedelijk een aanslag, zegt de politie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden