Vrachtschip ramt Friese brug

“Ik schrok me rot, ik zag opeens die grote vrachtboot op de dichte brug afkomen”, vertelt brugwachter Peter Scholten uit het Friese dorp Stroobos. In de nacht van dinsdag op woensdag was het Rotterdamse vrachtschip Seolto met een grote lading veevoer via het drukke Prinses Magrietkanaal op weg naar Groningen. Scholten was verantwoordelijk voor de nachtbediening van de brug. “Het schip voer door het rode licht heen en ramde met een vaart de brug. Zijn achteruitsysteem werkte niet helemaal zoals het hoorde. Ik ben als een speer de brug met de hand open gaan draaien, zodat de boot door kon varen. Toch is de brug zwaar beschadigd.”

BIJDRAGEN: ELS GOUDRIAANANTOINETTE REERINKANITA LÿWENHARDTRIET DIEMER en CHRISTEL PIEPER

De schade aan het vrachtschip valt mee. Het schip kan inmiddels weer op pad, alleen de verzekeringspapieren houden het nog aan de ketting. “Niemand is door het ongeluk gewond geraakt, alleen de schipper van de Seolto was, net als ik, ontzettend geschrokken.”

Door het ongeluk ontstond een opstopping van een paar uur op het kanaal. “Bij de andere bruggen hebben ze de grote drukte een beetje tegengehouden, zodat het hier niet een grote puinhoop zou worden. Gelukkig reageerden alle schippers heel nuchter.”

In de loop van de dag kwam het scheepvaartverkeer weer op gang, het wegverkeer niet. “Het hele draaimechanisme van de brug is totaal vernield. Ook zitten er wat deuken in de brug en hangen er stukken ijzer uit. De brug kan zeker een week niet functioneren.” Het autoverkeer moet nu zo'n tien kilometer omrijden, terwijl fietsers en voetgangers met een pontje vervoerd worden. Neveneffect van het ongeluk is dat de beide brugwachters uit Stroobos tijdelijk een ander beroep hebben. Iets dat Scholten wel kan waarderen. “Ik heb nu totaal iets anders te doen. Een brug bedienen of een pont, dat is een heel verschil.” Ook brugwachter A. Holman is het wel eens met zijn functieverandering. “Ik kan opeens twee uur langer blijven liggen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden