Vrachtauto rijdt in op kerstmarkt Berlijn: 12 doden

Hulpverleners inspecteren de vrachtwagen die op een kerstmarkt in het centrum van Berlijn inreed. Beeld epa
Hulpverleners inspecteren de vrachtwagen die op een kerstmarkt in het centrum van Berlijn inreed.Beeld epa

Een vrachtauto is maandagavond rond acht uur ingereden op een kerstmarkt in het centrum van Berlijn. Daarbij vielen twaalf doden. Naar schatting 50 marktbezoekers raakten gewond op het Breitscheidplatz bij de Gedächtniskirche. Volgens de politie gaat het hoogstwaarschijnlijk om een aanslag. Een verdachte is aangehouden.

Redactie

De vrachtwagen met oplegger en Pools kenteken reed waarschijnlijk op de parallelweg en gooide ter hoogte van de kerk het stuur om, en boorde zich in de marktkramen daar. Volgens omstanders reed de truck ongeveer zestig kilometer per uur en deed de chauffeur geen enkele poging om af te remmen. Naar schatting kwam hij pas na zestig meter tot stilstand.

De zwarte vrachtwagen richtte op de markt een enorme ravage aan. Onder een hemel van kerstlichtjes lagen de stalletjes door elkaar. De wagen kwam tot stilstand bij een kerststal met daarop de tekst Faszination Weihnachten.

Volgens getuigen lagen onder de truck verschillende slachtoffers. De voorruit van de wagen was kapot. Slachtoffers werden op brancards naar de gereedstaande ambulances gebracht. Overlevenden werden met aluminium warmhouddekens van de markt weggevoerd. In de cabine van de truck werd een dode man aangetroffen. Volgens de politie gaat het om een Pool en is de man mogelijk de oorspronkelijke bestuurder van de vrachtwagen.

De aangehouden verdachte kwam volgens bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten waarschijnlijk als vluchteling Duitsland binnen, in februari van dit jaar. Zijn nationaliteit is nog niet bekend en over zijn naam bestaat ook onduidelijkheid, omdat hij meerdere namen zou hebben gebruikt. Volgens de bronnen is de man Pakistaans of Afghaans.

In de cabine van de vrachtwagen werd een dode man aangetroffen. Hij is één vand de twaalf dodelijke slachtoffers. Van deze man, een Pool, staat vast dat hij de vrachtwagen niet het publiek in gereden heeft, aldus de politie. Of het om de oorspronkelijke chauffeur van de truck gaat, is nog niet bekend.

Het lijkt erop dat het de grootste aanslag van dit jaar op Duitse bodem is. Bij aanslagen in Ansbach, München en Würzburg raakten mensen gewond, maar vielen geen doden.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Detailkaart centrum Berlijn waar een vrachtwagen op een kerstmarkt inreed. Beeld Infografieken Nederland
Detailkaart centrum Berlijn waar een vrachtwagen op een kerstmarkt inreed.Beeld Infografieken Nederland

Duitse cultuur

De altijd druk bezochte kerstmarkten zijn in Duitsland vaak genoemd als mogelijke doelen van terroristische acties. De kerstmarkt neemt in de Duitse cultuur een belangrijke plek in. Op deze markten, vijf dagen voor Kerst, komen veel toeristen af.

De vermoedelijke aanslag doet denken aan die in Nice in juli dit jaar op een Franse feestdag, waarbij ruim tachtig doden vielen. Volgens Reuters heeft Frankrijk de beveiliging van kerstmarkten opgeschroefd.

De plek in Berlijn lijkt met grote zorg te zijn uitgekozen. De Gedächtniskirche is voor veel Duitsers een iconische plek, omdat die veel mensen herinnert aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. De aanslag gebeurde even na achten, een moment waarop veel Berlijners uit hun werk komen en kerstinkopen doen op de populaire markt aan de Kurfürstendamm.

Berlijners werden door de politie via Twitter gevraagd om binnen te blijven om geen gevaar te lopen of de hulpdiensten in de weg te lopen. Ook vroeg de politie om geen beelden van de rampplek te verspreiden om de privacy van de slachtoffers te waarborgen. Er is een speciaal noodnummer in het leven geroepen voor mensen die informatie zoeken over vermisten.

Geen Nederlandse slachtoffers

De truck is eigendom van een Pools bedrijf. De directeur zei gisteren dat hij zich niet kon voorstellen dat de neef die al vijftien jaar bij hem in dienst was, een aanslag zou plegen. Hij vermoedde dat de vrachtwagen is gestolen.

Bij de kerk stond de Berlijnse burgemeester Michael Müller (SPD) tientallen verslaggevers te woord. Volgens hem zou ook deze aanslag Berlijners er niet onder krijgen. "Het is dramatisch", zei hij, maar de situatie was volgens hem 'onder controle'.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verhoogt het dreigingsniveau voor Nederland niet. Minister-president Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, meldt hij via Twitter.

Nederlanders die een reis naar Berlijn geboekt hadden, kunnen deze in veel gevallen annuleren. Onder meer TUI Nederland, TUI België, Kras, Neckermann Reizen en Vrij Uit bieden mensen de mogelijkheid aan hun reis kosteloos te annuleren of om te boeken.

In de Gedächtniskirche is dinsdag om 11.30 uur een speciale herdenkingsdienst. Dat meldt de Berliner Morgenpost. De burgemeester van Berlijn geeft 's middags samen met de 'Innensenator' van de stad een persconferentie over de gebeurtenissen in zijn stad.

De toekomstige president Donald Trump van de Verenigde Staten heeft maandag de vermoedelijke aanslag veroordeeld op een kerstmarkt in Berlijn. In een verklaring liet Trump weten dat 'ISIS en andere islamistische terroristen voortdurend christenen afslachten als onderdeel van hun wereldwijde jihad'. Op Twitter liet Trump ook van zich horen. 'Vandaag waren er terreuraanslagen in Turkije, Zwitserland en Duitsland - en het wordt alleen maar erger. De beschaafde wereld moet zijn denken veranderen!'

Het Witte Huis veroordeelde 'wat lijkt op een terroristische aanslag'. Of het daadwerkelijk een daad met terroristische inslag betreft, is nog niet duidelijk.

Een Britse toeriste twitterde een foto van de ravage op de kerstmarkt. Beeld Twitter
Een Britse toeriste twitterde een foto van de ravage op de kerstmarkt.Beeld Twitter

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden