Vraagtekens bij subsidie huizenkoop

Het voorstel om mensen met een laag inkomen subsidie te geven om een eigen huis te kunnen kopen, is niet erg effectief. De subsidie is te laag en het aanbod van woningen lijkt te klein.

Deze kritiek komt van het Centraal Planbureau (CPB) dat het initiatiefwetsvoorstel Bevordering eigen woningbezit onderzocht. PvdA, VVD en D66 hebben dat voorstel in mei met oppositiepartij CDA ingediend.

De indieners zijn al aan één bezwaar van het CPB tegemoet gekomen. De koopsubsidie zal ongeveer 50 gulden hoger liggen dan de oorspronkelijke 340 gulden per maand. Of dat voldoende is om de lage inkomens over de streep te trekken, durft het CPB niet te zeggen.

Daarnaast betwijfelt het CPB of er voldoende goedkope koopwoningen op de markt komen. De regeling zal gelden voor woningen tot 247 000 gulden. Het idee dat er in tien jaar 200 000 koopwoningen bij komen, lijkt het CPB nogal optimistisch.

Het aanbod moet vooral komen van woningcorporaties die huurwoningen omzetten in koopwoningen. ,,Corporaties verkopen nu al, zonder de regeling, 15 000 tot 20 000 woningen per jaar'', constateert M. Stoffers, CPB-onderzoeker. ,,Maar de corporaties moeten een kern van goede huurwoningen overhouden. Ze kunnen de woningen ook niet tegen een te lage prijs aanbieden. Dan doen ze de zittende huurders tekort.'' Om de regeling te laten slagen zijn volgens Stoffers afspraken met corporaties nodig. Of meer goedkope nieuwbouw.

CDA-kamerlid Biesheuvel is niet onder de indruk van de kritiek. ,,We hebben alles grondig bekeken, er is geen reden het voorstel verder aan te passen.'' redactie economie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden