Vraagtekens bij schattingen Timmermans

Timmermans baseerde zijn uitspraak op cijfers van Frontex, het EU-agentschap voor Europese buitengrenzen. Beeld ANP
Timmermans baseerde zijn uitspraak op cijfers van Frontex, het EU-agentschap voor Europese buitengrenzen.Beeld ANP

Bijna zestig procent van de asielzoekers die nu Europa binnenkomen is economisch vluchteling. Althans volgens eurocommissaris Frans Timmermans, die dit cijfer eerder deze week noemde tegen de NOS. Maar dat is niet het beeld dat naar voren komt uit gegevens van verschillende organisaties die de vluchtelingenstromen in kaart proberen te brengen.

Van onze redactie buitenland

Timmermans baseerde zijn uitspraak op cijfers van Frontex, het EU-agentschap voor Europese buitengrenzen. Zijn cijfers hadden betrekking op de maand december, mailt zijn woordvoerder. Daaruit valt af te lezen dat van de 217.000 mensen die in die maand de EU binnenkwamen zo'n 93.000 mensen zeggen afkomstig te zijn uit de conflictlanden Syrië, Irak en Afghanistan. Dat is ruim 40 procent.

Wat Timmermans er niet bij vertelde is dat van een groot deel van de overige mensen - bijna 98.000 - de nationaliteit nog helemaal niet is vastgesteld. Bij de cijfers van december moet sowieso een extra slag om de arm worden gehouden, omdat ze nog niet bevestigd zijn en nog kunnen veranderen.

80 procent
Van de asielzoekers die in december arriveerden van wie de nationaliteit wel bekend is, komt een kleine 80 procent uit de drie conflictlanden. Dat Timmermans een trendverschuiving ziet in de richting van een hoger percentage economische vluchtelingen, zoals zijn woordvoerder mailt, zou dus in elk geval nog niet uit deze cijfers kunnen blijken.

Ook in augustus bijvoorbeeld was het percentage aankomende asielzoekers uit Irak, Syrië en Afghanistan ongeveer 80 procent.

De Internationale Organisatie voor Migratie ziet vooralsnog geen trendbreuk. Volgens de laatste cijfers van deze organisatie zetten ook de laatste paar weken vooral veel Syriërs, Irakezen en Afghanen voet aan wal in Griekenland. Ze schatten het aandeel van vluchtelingen uit deze oorlogsgebieden vanaf het begin van 2016 zelfs op 90 procent van het totale aantal mensen dat naar Europa vluchtte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden