Vraagtekens bij salarissen ’Hour of Power’-kerk

Ambtenaren die belast zijn met de afhandeling van de surseance van betaling van de Crystal Cathedral in het Amerikaanse Garden Grove (Californië) zetten vraagtekens bij de salarissen en vergoedingen die de kerk betaalt aan medewerkers.

Van onze redactie religie & filosofie

De glazen kerk waar het wereldwijd uitgezonden televisieprogramma ’Hour of Power’ wordt opgenomen, vroeg vorige maand uitstel van betaling aan, nadat schuldeisers hadden gedreigd beslag te laten leggen op bezittingen en tegoeden van de kerk en het tv-programma. In totaal zou de schuldenlast van de Crystal Cathedral zijn opgelopen tot meer dan 35 miljoen euro.

Uit onderzoek van de boekhouding van de kerk van ’senior pastor’ Robert Schuller is naar voren gekomen dat de financieel directeur van de kerk jaarlijks bijna honderdduizend euro woontoelage ontvangt. Schullers dochter Gretchen, die werkt als producent van de televisie-uitzendingen van ’Hour of Power’ krijgt jaarlijks 50 duizend euro, en haar dochter die musici boekt voor de kerkdiensten krijgt daar 40 duizend euro voor.

Ambtenaren die een regeling proberen te treffen tussen de kerk en de schuldeisers, noemden in Amerikaanse media die vergoedingen ’niet te verantwoorden’. Zo is de belastingvrije woontoelage van de financieel directeur een regeling waarvoor alleen dominees in aanmerking komen. De directeur verweerde zich door te zeggen dat hij tien jaar geleden door de Crystal Cathedral als dominee is aangesteld en soms daarbij behorende werkzaamheden verricht.

Nadat de financiële malaise van de kerk duidelijk werd, vroeg voorganger Schuller zijn kerkgangers om steun. „Ik heb meer help van u nodig”, zei hij in een kerkdienst. „Als u nu een tiende van uw inkomen aan de kerk doneert, geef dan voortaan tweetiende.”

Schullers dochter Sheila, die de dagelijkse leiding in de kerk heeft, verzekerde dat de glazen kathedraal met ’bijbels geldbeheer’ snel uit de zorgen zou kunnen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden