Vraagtekens bij nut Filmdagen Nominaties Kalveren illustreren verloedering Nederlandse speelfilm Jury vindt geen kandidaat voor 'beste actrice'

UTRECHT - De nominaties voor de Gouden Kalveren, de filmprijzen die aan het einde van de Nederlandse Filmdagen in Utrecht in verschillende categorieen worden uitgereikt, zijn gisteren bekendgemaakt. Opmerkelijk is dat er slechts twee in plaats van de gebruikelijke drie films meedingen naar het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse speelfilm en dat er in de categorie 'beste actrice' geen enkele kandidaat is genomineerd.

In de categorie 'beste speelfilm' strijden 'De Noorderlingen' van producenten Laurens Geels en Dick Maas en 'Kyodai makes the big time' van Ian Kerkhof om de eer. De laatste dingt als regisseur van dezelfde film mee in de categorie 'beste regie', evenals Alex van Warmerdam, regisseur van 'De Noorderlingen'. Ook in deze categorie zijn slechts twee in plaats van de gebruikelijke drie kandidaten genomineerd. Verder zijn de nominaties in de categorie 'beste korte film': 'Dag Jan' van Jan van den Berg, 'Hotel' van Elsbeth Dijkstra en 'Memorias sin batallas y otros muertos' van Nathalie Alonso Casale; nominaties voor de beste documentaire: 'Act of Love' van Karin Junger, 'In de greep van de tango' van Leendert Pot en 'Levenslied' van Froukje Bos; kandidaten voor 'de beste acteur' zijn: Wim Kouwenhoven (in 'Dag Jan'), Victor Low (in 'De drie beste dingen van het leven') en Rudolf Lucieer (in 'De Noorderlingen').

De door Cox Habbema voorgezeten jury, waarvan verder Johanna ter Steege, Robby Muller, Sonja de Leeuw, Kees Hin, Ally Derks en Hans Kemna deel uitmaken, zet met deze nominaties voor de Gouden Kalveren - bedoeld of onbedoeld - grote vraagtekens bij het bestaansrecht van de Nederlandse Filmdagen in zijn huidige vorm. Door in de categorieen 'beste film' (voor de producent) en beste regie slechts twee films voor te dragen, wekt de jury de indruk dat zij, precies zoals vele voorbeschouwers van de Filmdagen, meent dat de Nederlandse speelfilm weinig goeds meer heeft te bieden.

En dat terwijl de bloei van die speelfilm in de jaren zeventig en vroege jaren tachtig het belangrijkste motief vormde voor de oprichting van de Filmdagen. Ook de jury van dit jaar vraagt zich kennelijk af of de tot enorme omvang uitgedijde Filmdagen en de daaraan gekoppelde jaarlijkse Kalveren-regen de lading van een onbeduidende speelfilmproduktie nog wel dekt.

Dat de jury in de categorie 'beste actrice' helemaal niemand nomineerde, zou wel eens een wraakoefening kunnen zijn voor de omstreden uitsluiting van de bioscoopversies van de tv-series 'Op afbetaling' en 'Het zakmes', waarin vaak uitmuntend geacteerd wordt.

Op de persconferentie voorafgaande aan de Filmdagen verklaarde Cox Habbema al dat de jury met die uitsluiting grote moeite had.

Behalve moedig bleek de jury ook kortzichtig. In geen enkele categorie nomineerde zij de door pers en publiek terecht laaiend enthousiast ontvangen korte speelfilm 'Richting Engeland' van Andre van Duren. Ook de jury van de Grolsch-prijs ( 15 000) voor een jong, aanstormend regisseurstalent zag helaas over het hoofd dat Van Duren een prachtfilm maakte.

Genomineerd voor deze prijs werden wel Cyrus Frisch, Ian Kerkhof en Marc de Cloe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden