Vraagtekens bij advies deskundigen asielzaken

Dat de kwaliteit van de adviezen die deskundigen geven in asielprocedures ter discussie staat, komt vooral doordat er geen objectieve maatstaven bestaan waaraan deskundigenadvies moet voldoen.

Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in een stuk dat vandaag is aangeboden aan minister Gerd Leers. Bij de beoordeling van asielaanvragen wordt gebruikgemaakt van verschillende adviezen, zoals medisch advies, landeninformatie, taalanalyse, documentenonderzoek en DNA- en leeftijdsonderzoek.

De commissie pleit voor de oprichting van een nationale en op termijn Europese autoriteit die over de kwaliteit van advisering gaat. Een deskundigenorganisatie zou niet onder de verantwoordelijke minister moeten vallen.

Monopoliepositie
Uit gesprekken met deskundigen die werken in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en met andere betrokkenen blijkt dat er veel discussie is over de onafhankelijkheid van de experts en de kwaliteit en inzichtelijkheid van hun methoden. Ook hun monopoliepositie en de beperkte mogelijkheden om het advies ter discussie te stellen, roepen vragen op.

De commissie stelt dat er een gebrek is aan overeenstemming over objectieve maatstaven voor de adviezen. Het ontbreekt aan onafhankelijke opleidingen en toezichthoudende beroepsgroepen. Bovendien zijn de IND en de rechter maar beperkt in staat de kwaliteit van de adviezen te beoordelen.

VluchtelingenWerk is blij met het pleidooi. 'De totstandkoming van de conclusies van de deskundigen kent een dikke laag mist, terwijl ze wel bepalend zijn of een vluchteling hier mag blijven of niet.' De vereniging zegt geregeld aan de bel te trekken, omdat asielzoekers onterecht worden afgewezen. De adviezen wegen echter zo zwaar dat er nauwelijks iets tegen in te brengen is. VluchtelingenWerk hoopt dat het kabinet de aanbevelingen van de commissie overneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden