Vraag naar kinderopvang is opnieuw gedaald

Zorgen over kwaliteit van geboden diensten

De wachtlijsten in de kinderopvang verdampen, groepen krimpen, locaties sluiten. Driekwart van de ondernemers in de kinderopvang en buitenschoolse opvang zegt in de eerste maanden van dit jaar opzeggingen te hebben gehad. In december was dit nog 66 procent.

Vooral gastouderbureaus, de goedkoopste vorm van opvang, zagen hun klandizie dalen, blijkt uit een enquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Ving eind vorig jaar 14 procent van de gastouders minder kinderen op dan verwacht, nu is dat ruim 50 procent.

Door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en de economische malaise maken ouders minder gebruik van het kinderdagverblijf, gastouders en de buitenschoolse opvang. Deze week bleek dat de grootste aanbieder in de sector, de Estro Groep, hierdoor al in financiële problemen is geraakt.

Die trend zet door, vreest voorzitter Mariëlle Rompa van de brancheorganisatie. "In het Catshuis wordt nu gesproken over nieuwe bezuinigingen op kinderopvang. Als die doorgaan, moeten we ons afvragen wat voor het kabinet de waarde van kinderopvang is. Niet alleen voor de sector is dit een klap, ook voor ouders die zich genoodzaakt zien te stoppen met werken is dit vreselijk."

Ouders van kinderen die nog wel op de opvang zitten, moeten extra alert zijn op de kwaliteit van hun kinderdagverblijf, zegt Gjalt Jellesma van oudervereniging Boink. "Dat kinderdagverblijven moeten krimpen, is onvermijdelijk. Het is naïef om te denken dat daardoor de kwaliteit niet in het geding komt. Op meer dan 10 procent van de kinderdagverblijven is het aantal leidsters per kind niet op orde. Dat mag niet nog erger worden."

Die vrees is niet nodig, zegt Rompa. "Elke ondernemer moet voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Reorganiseren moet, maar bezuinigen op kwaliteitseisen kan niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden