Vraag naar huurwoningen neemt sterk toe

Archieffoto. Beeld ANP XTRA

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een huurhuis. Het aanbod op de huurmarkt groeit ook sterk. Dat blijkt uit een rondgang door het ANP.

Pararius.nl, de grootste website voor huurwoningen in Nederland, zag in 2012 de markt voor woningen in de vrije sector 'onwijs aantrekken'. Het gemiddelde aantal dagen dat een woning op de site te huur was aangeboden, daalde van 91 dagen in 2011 naar 84 in 2012. Het aantal bezoekers van de huursite steeg in een jaar van 690.000 naar 900.000 per maand, een toename van zo'n 30 procent.

Ook het aantal verhuurde woningen in geheel 2012 steeg fors, met 48,2 procent. Over heel 2012 werden bijna 72.731 woningen via de site verhuurd. Op de site werden in het vierde kwartaal van 2012 17.199 woningen nieuw aangeboden. Een jaar eerder waren dat er nog 15.912.

Het aanbod van huurwoningen groeide nog wat sneller dan de vraag, aldus het bedrijf. Daardoor nam de gemiddelde prijs per vierkante meter van de huurwoningen iets af. In december 2012 was het 12,24 euro, een jaar eerder 12,70 euro. Vorig jaar steeg de prijs nog, voor het eerst in jaren.

Ook Direct Wonen zag het aanbod van particuliere huurwoningen in 2012 stijgen, met bijna 9 procent. De huurwoningbemiddelaar zag net als Pararius de prijs per vierkante meter dalen, in dit geval zo'n 2 procent. De organisatie zag het aantal 'serieuze zoekers' op de website met 13 procent toenemen.

De Nederlandse Woonbond, belangenvereniging van huurders en woningzoekenden, bevestigt de trend. 'Alles wijst erop dat er steeds meer vraag is naar huurwoningen, zegt directeur Ronald Paping. 'Mensen die willen kopen krijgen vaak de financiering niet rond. Degenen die kunnen kopen doen dat niet vanwege de nog altijd dalende prijzen', verklaart hij de toegenomen vraag naar huur. 'Het idee dat kopen een mooie manier is om vermogen op te bouwen is helemaal weg.'

Het aanbod van huurwoningen stijgt ook sneller dan dat van koopwoningen, ziet Paping. Volgens hem is 75 procent van de nieuwbouwwoningen inmiddels voor de verhuur, terwijl dat tot voor kort ongeveer de helft was. Bovendien doen veel eigenaars hun langdurig te koop staande woning in de tijdelijke verhuur.

Zowel Paping als Pararius-directeur Jasper de Groot vermoeden dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt een belangrijke achterliggende reden is van de hoge vlucht die huren heeft genomen. Dat komt enerzijds doordat banken koopwoningen voor mensen zonder vast arbeidscontract vaak niet financieren. Anderzijds willen mensen met weinig baanzekerheid zelf ook niet vastzitten aan een vaste plek en de verplichtingen van een koopwoning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden