Vraag naar boeken van Mulisch leeft op door zijn dood

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam is een condoleanceregister geopend voor de overleden schrijver. ( FOTO ANP ) Beeld ANP
In de Openbare Bibliotheek Amsterdam is een condoleanceregister geopend voor de overleden schrijver. ( FOTO ANP )Beeld ANP

amsterdam – - Het stoffelijk overschot van Harry Mulisch wordt zaterdag per boot van de Amsterdamse Stadsschouwburg over de Amstel naar begraafplaats Zorgvlied gevaren. Daar wordt hij diezelfde dag begraven. De plechtigheid is toegankelijk voor publiek.

Met de dood van Mulisch is de vraag naar zijn boeken enorm gestegen. Dit melden uitgeverij De Bezige Bij, de internetwinkel Bol.com en diverse boekhandels, die zijn werk grootschalig hebben bijbesteld.

In Mulisch’ geboortestad Haarlem ligt de etalage van boekhandel De Vries vol herfstbladeren, zwart papier en een exemplaar van ’De ontdekking van de hemel’. „Toen wij zondagmorgen hoorden dat Mulisch was overleden, is een van onze medewerkers naar de winkel gesneld om een etalage in te richten.”

Ook in Zutphen denkt boekhandel Van Someren & Ten Bosch na over een gepaste etalage: „We hebben al een portret van Mulisch uit de kelder gehaald”.

En in Amsterdam, waar de schrijver zaterdagavond is gestorven, is de etalage van boekhandel Athenaeum ingericht met een portret en met Nederlandse en buitenlandstalige werken van Mulisch.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een speciaal aan Mulisch gewijde ’Ontdekking van de hemel-zaal’ ingericht, waar bezoekers een condoleanceboodschap kunnen achterlaten. Daar staat ook de laptop waarop hij ’De ontdekking van de hemel’ schreef.

Volgende week donderdag verschijnt een nieuwe bundel van Mulisch onder de toepasselijke titel ’Opspraak’. „Deze publicatie was al voor zijn overlijden gepland en zal gewoon doorgaan”, meldt een woordvoerder van De Bezige Bij. In de bundel staan zijn meest controversiële werken, die voor literaire en politieke beroering zorgden: ’Bericht aan de rattenkoning’, ’Het woord bij de daad’, ’Over de affaire Padilla’, ’De toekomst van gisteren’ en ’Het seksuele bolwerk’.

De Bezige Bij gaat de komende tijd beslissen wanneer Mulisch’ boeken in de vorm van ’verzameld werk’ zullen verschijnen. Van Gerard Reve en Willem Frederik Hermans, met wie Mulisch samen de Grote Drie vormde, is het verzameld werk al in druk.

Conservator Dick Wesink zoekt in het Letterkundig Museum in Den Haag materiaal uit voor een tentoonstelling. ( FOTO PHIL NIJHUIS) Beeld Phil Nijhuis
Conservator Dick Wesink zoekt in het Letterkundig Museum in Den Haag materiaal uit voor een tentoonstelling. ( FOTO PHIL NIJHUIS)Beeld Phil Nijhuis
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden