Exclusive

Vraag naar armoedevakanties stijgt

Voedselbank in Amsterdam.Beeld ANP

Arme mensen geven zich steeds vaker op voor vakanties waar zij niet of nauwelijks voor hoeven te betalen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs organisatoren van goedkope vakanties. Het aantal inschrijvingen stijgt voor zowel gezins­vakanties als voor kinderkampen. Tegelijkertijd merken de initiatief­nemers dat vakantiegangers meer en meer moeite hebben zelf een bijdrage te betalen.

Mensen komen in de schulden
De Vakantiebank, die gratis vakanties weggeeft aan minima, zag het aantal aanmeldingen in drie jaar tijd stijgen van 2500 naar 6000. De stichting heeft 400 gezinsuitjes te vergeven. Initiatiefnemer Gerard Kremer: "Die toename is een zorgelijke ontwikkeling. Als je de gasten ontmoet zie je niets aan ze, ze zijn vaak heel vrolijk. Maar het is diep triest als je hoort wat ze per maand te besteden hebben." De Vakantiebank selecteert uit de aanmeldingen mensen met de laagste inkomens die ook de komende jaren niet de middelen hebben om op vakantie te gaan.

Ook stichting Weekje Weg organiseert vakanties voor gezinnen met een minimuminkomen. 22 gemeenten leggen wat bij om hun armste inwoners een uitje te gunnen. Coördinator Sacha Engelschman ziet de vraag groeien. "Een paar jaar geleden bestond negentig procent van onze bezoekers uit alleenstaande moeders met een of twee kinderen. Nu zien we ook steeds meer 'nieuwe armen': mensen die het goed voor elkaar hadden en achtereenvolgens hun baan en huis kwijtraakten en in de schulden terechtkwamen."

Meer moeite om te betalen
De crisis verdiept zich en vakantie is een luxe-uitgave die veel mensen als eerste schrappen, zegt armoedeonderzoeker Stella Hoff van het Sociaal en Cultureel Planbureau. "Alleenstaanden en volwassenen blijven meer thuis. Maar veel mensen vinden een zomerkamp of weekje weg voor hun kinderen een must."

Stichting Humanitas organiseert vakanties voor kinderen met een problematische thuissituatie. Vaak is armoede daar een onderdeel van. Ieder jaar is de vraag groter dan het aanbod, zegt Karel van Geel van Humanitas in Zuid-Nederland. Dit jaar merkt hij dat de vraag naar een financiële tegemoetkoming groeit. "Wij vragen 45 euro voor een kamp. Steeds meer ouders hebben moeite dat te betalen."

Het kinderkamp Don Bosco Experience vraagt honderd euro voor een weekje weg, met 75 euro als minimum. Toch mogen kinderen wier ouders dat niet kunnen opbrengen ook mee. Fondsen en sponsoren schieten te hulp. Initiatiefnemer Jan-Hein Gerritsen: "Sommige ouders betalen een jaar lang 1 euro per maand. Dat bedrag is symbolisch. Maar voor de vakantie van hun kinderen willen ze graag iets bijdragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden